Arbeidet med å redusere CO2-utslippene startet tilbake i 2012, og de lavere verdiene er en kombinasjon av tiltak de selv har gjort, tiltak deres leverandører har gjennomført samt oppdaterte EPD-er. Foto: Block Berge Bygg

Stor CO2-reduksjon for Block Berge Bygg

Betongelementprodusenten Block Berge Bygg AS på Klepp har i løpet av de siste årene gjennomført flere tiltak som gjør at CO2-utslippene i produksjonen av betongelementene er oppimot 42 prosent lavere enn før.

Arbeidet med å redusere CO2-utslippene startet tilbake i 2012, og de reduserte verdiene er en kombinasjon av tiltak de selv har gjort, tiltak deres leverandører har gjennomført, samt oppdaterte EPD-er.

– Sammenlignet med da prosessen, startet har vi langt lavere CO2-utslipp enn tidligere. I produksjonen av hulldekker, som står for rundt halvparten av volumet vårt, er reduksjonen på hele 42 prosent per tonn ferdig betongelement, sier daglig leder Egil Vestbø til Byggeindustrien.

Innen andre produktområder har de også langt lavere verdier enn tidligere. I produksjonen av søyler er reduksjonen på 35 prosent i 2020 i forhold til i 2012, innen bjelker en reduksjonen på 34 prosent, trapper 32 prosent, balkonger 28 prosent, plater 33 prosent og kompaktvegger 30 prosent.

– Dette er en utvikling vi er godt fornøyde med, og er et resultat av målrettet arbeid over tid, legger Vestbø til.

Skal redusere utslippene med 50 prosent
Block Berge Bygg, som er Rogalands største produsent av prefabrikkerte betongelementer, er nå dermed på god vei til å nå målet om 50 prosent CO2-reduksjon innen 2030.

– Jeg mener vi har fått til overraskende mye på kort tid, men vi ser nå at det blir stadig vanskeligere å få de store reduksjonene. Det vil også hele tiden være en balanse med tanke på betongkvaliteten i forhold til å redusere utslippene ytterligere, men vi har fortsatt flere tiltak som skal iverksettes, og vi skal klare å få til flere reduksjoner, forteller Vestbø.

Miljøsement
Som en del av klimasatsingen startet Block Berge i 2014 med miljøsement fra Schwenk (tidligere Cemex).

– Denne miljøsementen har et utslipp som er cirka 25 prosent mindre enn det som den gang var vanlig sement. Året etter begynte vi å kjøpe tilslag fra Velde AS. Denne virksomheten ligger bare 15 kilometer unna fabrikken vår. De har nylig levert EPD på tilslaget sitt og resultatene taler for seg selv; de har nesten 80 prosent mindre CO2-utslipp enn det generiske tilslaget som blir brukt i CO2-beregninger, sier avdelingsleder for blandeverket til Block Berge Bygg, Ole Garborg Østrem.

Block Berge Bygg har nå jobbet for optimalisere sin betong ytterligere.

I produksjonen av hulldekker, som står for rundt halvparten av volumet til selskapet, er CO2-reduksjonen på hele 42 prosent per tonn ferdig betongelement. Foto: Block Berge Bygg

– Vi har klart å redusere sementmengden med hele 70 kilogram per kubikkmeter betong i noe av betongen. Vi samarbeider også med BASF som leverer tilsetningsstoff og i 2020 ligger det an til at vi reduserer CO2-utslippet med cirka 7.500 tonn, legger Østrem til.

Østrem tror ikke folk utenfor betongbransjen forstår hvor fort det går fremover og hvor mye mindre CO2-utslipp ferdigbetong og betongelement nå har sammenlignet med hva som var vanlig for bare få år siden.

– EPD-ene som beskriver utslippet for betongelementene har lenge brukt generiske verdier. Hver gang disse generiske verdiene er byttet ut med reelle verdier fra de faktiske leverandørene går utslippet drastisk ned. Kamstålarmering gikk ned med 55 prosent og spennarmering gjekk ned med nesten 80 prosent når vi så nærmere på disse verdiene. Dette viser at norskprodusert ferdigbetong og betongelementer er mye mer miljøvennlig enn det som har vært antatt, mener Østrem.

Masteroppgave
Han påpeker videre på at publikasjon nr. 37, Lavkarbonbetong, fra Norsk Betongforening har blitt svært viktig for å beskrive hvor miljøvennlig betongen er.

– Lenge var lavkarbon klasse A det beste, men fordi betongbransjen stadig gjør fremskritt så man seg nødt til å gjøre grensene for lavkarbonklassene strengere og i tillegg legge til to ekstra klasser: lavkarbon pluss og lavkarbon ekstrem. Block Berge kan levere lavkarbon A i alt av hulldekkeelement og vi ser at vi etter all sannsynlighet kan levere lavkarbon A i både vegger, bjelker og søyler i løpet av våren. Dette gir et utslipp på bare 45 kilogram CO2 per kvadratmeter vegg og helt ned i 28 kilogram per meter søyle og per kvadrater hulldekke, utdyper Østrem.

Block Berge Bygg satser også på sirkulær økonomi og gjenbruk. Denne høsten engasjerte de en student fra Universitetet i Stavanger til å skrive en masteroppgave om muligheten for å bruke gjenvunnet tilslag.

– Resultatene er lovende og Block Berge ser ikke bort fra at dette blir en del av den daglige produksjonen. Vi har et mål om å bruke minst 25 prosent resirkulert og/eller sekundært tilslag, sier Østrem.