De tre første frostveggene på dam Holden er revet. I rivemodellen illustreres det som skal rives med rød farge Foto Multiconsult

Multiconsult leverer heldigitalt damprosjekt

Multiconsult har droppet fysiske tegninger og bruker heller BIM-modeller i et heldigitalt rehabiliteringsprosjekt for NTE Energi AS.

NTE Energi AS har startet rehabiliteringen av dammene Holden og Strømseter i Steinkjer kommune i Trøndelag. Dammene er reguleringsmagasin til Brattingfoss og Follafoss kraftverk.

Multiconsult har på oppdrag fra NTE Energi AS prosjektert rehabiliteringen av dammene, som innebærer utarbeidelse av tilbudsgrunnlag, tekniske planer og detaljprosjektering. Prosjekteringen startet i 2018 og varer til sommeren 2020.

NTE ønsket å gjennomføre prosjektet tegningsløst og Multiconsult har derfor levert komplett arbeidsunderlag i form av BIM-modeller for både rive- og byggefasen.

Multiconsult skriver i en pressemelding at prosjektet er en av de første dam-rehabiliteringene som gjennomføres heldigitalt.

Det skiller seg også ut fordi det består av eksisterende dammer, hvor deler av konstruksjonene skal rives. Det som skal bygges opp igjen må derfor tilpasses de gjenværende konstruksjonene. Dammene er derfor scannet med drone, og resultatet brukes til å modellere eksisterende dammer og danne grunnlag for videre prosjektering.

- Digitalisering har et stort potensial, også i kraftbransjen. Tegningsløse prosjekter gir både samhandlingseffekt og merverdi i form av god visualisering, tidlig detaljering, enklere grensesnittshåndtering, en mer effektiv byggeprosess og reduserte kostnader, sier Are Paulsen, Multiconsults oppdragsansvarlig for prosjektet.