Illustrasjosnfoto

Minustall for driften til Hæhre & Isachsen Gruppen

Resultatene for 2019 bærer preg av et år med omstrukturering for Hæhre & Isachsen Gruppen. Årets overskudd etter skatt var på 1.344 millioner etter gevinst ved salg og resultat fra ikke videreført virksomhet på 1.567 millioner. Underskudd etter skatt for videreført virksomhet i gruppen bidro negativt med 223 millioner i 2019.

Samlet omsatte den videreførte virksomheten i Hæhre & Isachsen Gruppen for 5,3 milliarder kroner i 2019 (5,2 milliarder i 2018).

- Driftsresultatet (EBIT) endte på minus 275 millioner, først og fremst som følge av nedskrivninger etter tap i første rettsinstans i den såkalte FP3-saken og nedvurderinger av prosjekter i sluttfasen, blant annet som følge av omtvistede krav, heter det i en melding fra konsernet. Resultat etter skatt for videreført virksomhet ble på minus 223 millioner kroner.

I 2019 ble Hæhre & Isachsen Gruppen rendyrket som anleggsaktør etter gjennomførte salg av byggvirksomheten Betonmast og anleggsgartnervirksomheten Steen & Lund.

Svakere enn forventet
– Hæhre & Isachsen Gruppen leverte svakere resultater enn forventet i fjerde kvartal. Inntjeningen er fortsatt preget av sluttføring av store prosjekter med negative eller lave marginer, og er derfor langt lavere enn våre langsiktige ambisjoner. På to av prosjektene som nærmer seg slutten, har vi i fjerde kvartal måttet gjøre ytterligere nedvurderinger. For et av prosjektene gjelder nedvurderingen kostnadsøkninger som følge av forhold vi mener byggherren har ansvaret for, og som vi har krevd kompensasjon for, skriver konsernsjef Arne Skjelle i kvartalsrapporten.

Han peker imidlertid på at de forsetter å vinne nye prosjekter med bedre balanse mellom muligheter og risiko.

– Vi mener derfor at vi gradvis forbedres porteføljen vår til prosjekter med høyere inntjeningspotensiale. Vi søker å være forsiktig med resultatuttaket tidlig i nye prosjekter, samtidig som vi arbeider med å bli enda bedre på forståelse og styring av risiko for å sikre en mer forutsigbar gjennomføring av prosjektene. Vi retter nå alt fokus mot å styrke Hæhre & Isachsen Gruppens posisjon som den ledende anleggsaktøren i Norge, skriver han.

Ved utgangen av 2019 hadde Hæhre & Isachsen gruppen en samlet ordrereserve på 5.696 millioner. Ordreinngangen i fjerde kvartal var 3.002 millioner, hvor største nye kontrakt var E39 Mandal for Nye Veier med en verdi på 1.750 millioner. I tillegg hadde konsernet en betinget ordrereserve på 4,0 milliarder.

– Hæhre & Isachsen Gruppen hadde positiv kontantstrøm fra driften både for 4. kvartal og året 2019 som helhet. Konsernet har et solid finansielt fundament per 31.12.2019. Egenkapitalen utgjør 2.555 millioner tilsvarende en egenkapitalandel på 43,1 prosent, kontantbeholdningen utgjorde 545 millioner kroner og ubenyttede lånerammer utgjorde 800 millioner, heter det i meldeingen fra konsernet.

– Selv om gruppens selskaper opererer i markeder med gode utsikter til vekst, vil gruppen i perioden fremover prioritere lønnsomhet fremfor vekst. Hæhre & Isachsen Gruppen vil være selektiv i prosjektutvelgelse og prioritere prosjekter hvor konsernet har best forutsetninger for å gjøre en god jobb og sikre fremtidig inntjening, påpeker konsernet i meldingen.

Strukturelle prosesser sluttført i 4. kvartal
Gjennom 2019 har mye aktivitet og arbeid vært rettet mot restrukturering av konsernets virksomhet, og i fjerde kvartal ble alle flere prosesser sluttført:

* Salget av Betonmast til AF Gruppen og ledende ansatte ble gjennomført i oktober.

* Salget av Steen & Lund til ledende ansatte og finansielle aktører ble gjennomført i desember.

* Av salgsvederlaget fra Betonmast på 2.075 millioner ble 1.900 millioner utdelt som et ekstraordinært utbytte.

* Egenkapitalen ble styrket gjennom emisjon på 600 millioner.

* Nye lånefasiliteter på 800 millioner ble etablert i DNB.

* Konsernet skiftet navn til Hæhre & Isachsen Gruppen

Hæhre & Isachsen Gruppen driver sin virksomhet gjennom datterselskapene Hæhre Entreprenør, Isachsen Anlegg, Hæhre & Isachsen Industri og Hæhre & Isachsen Tomteutvikling.