Administrerende direktør i NESO (Nordnorske Entreprenørers Service Organisasjon), Ruben Jensen, ber regjeringen komme på banen med stimulerende tiltak som kan bidra til å opprettholde sysselsettingen og den positive utviklingen i landsdelen. Foto: NESO

Bransjeorganisjon frykter byggebrems i nord

Redusert boligbygging i Nord-Norge bør få varsellampene til å blinke, mener bransjeorganisasjonen NESO. De vil ha regjeringen på banen med tiltak. I Entreprenørforening Bygg og Anlegg (EBA) er de ikke like bekymret.  

Byggeaktivitet i nord

NESOs oversikt over byggeaktiviteten i Nord-Norge strekker seg helt tilbake til slutten av 1960-tallet. Serviceorganisasjonen bearbeider byggestatistikkene fra Statistisk Sentralbyrå. Disse er nylig lagt fram for 2019. Byggearealstatistikken fra SSB viser utviklingen i byggeaktiviteten: Antall igangsettingstillatelser og nye boliger som kommer til ved ombygging av eksisterende bygningsmasse inngår i tallene.

Selv om byggeaktiviteten på nordnorske byggeplasser fortsatt er høy, har aktiviteten falt hvert år siden rekordåret 2016.
Det skaper bekymring i deler av bransjen.

Ifølge tall fra Nordnorske Entreprenørens Serviceorganisasjon (NESO) viser tall fra i 2019 at den totale byggeaktiviteten i nord var under gjennomsnittet for de ti siste årene.

Boligbyggingen lå dog over snittet for samme tiårsperiode.

– Byggeaktiviteten fortsatt er høy i landsdelen. Likevel ser vi stadig en tilbakegang fra rekordåret 2016. Nord-Norge trenger derfor impulser for fortsatt vekst og utvikling, sier Ruben Jensen, administrerende direktør Ruben Jensen i NESO i en pressemelding.

Mest ned i Finnmark

Ifølge NESOs oversikt er nedgangen størst i Finnmark, hvor tallene viser tilbakegang både for boligbygging og total byggeaktivitet.

Her ble det igangsatt bygging av cirka 96.000 kvadratmeter, som er en tilbakegang på 32 prosent i forhold til rekordåret 2018.

Det står i sterk kontrast til tallene fra 2017 til 2018 da fylket opplevde en økning på hele 43 prosent.

For boligbygging viser tallene for Finnmark at det ble igangsatt 291 enheter i fjor.

Dette er en tilbakegang på 43 prosent i forhold til rekordåret 2018, hvor det var en økning på hele 78 prosent i forhold til 2017.

Statistikken viser tilbakegang også i Troms, med 14 prosent lavere byggeaktivtet i 2019 og seks prosent nedgang i boligbygging. I Nordland er tallene på nivå med 2018.

Totalt sett ble det igangsatt 2.316 enheter i landsdelen, som utgjør en tilbakegang på syv prosent i forhold til 2018.

Dette er likevel 40 enheter over gjennomsnittet de siste 10 år.

Ber om tiltak

Utviklingen bør vekke bekymring mener NESO, som nå ber myndighetene stimulere til økt aktivitet i Nord-Norge.

– Vi ber regjeringen om en fortsatt satsing på infrastruktur og tilrettelegging for en vekst i viktige næringer som vind- og vannkraft, sjømatnæringen, reiselivsnæringen, mineralnæringen og intensivert leting etter petroleum/gass utenfor landsdelen, sier Jensen.

Ettert mange år med vekst og positiv utvikling i landsdelen, mener NESO det er behov for tiltak som kan sikre arbeidsplassene i framtida.

– Bransjen skal gjennom store omstillinger i forhold til digialisering og en mer miljø- og klimavennlig produksjon. Da er det ekstra viktig at myndighetene legger føringer og rammer som kan sikre konkurransekraften og tilrettelegge for nye jobber i Nord-Norge.

EBA forventer god aktivitet

Direktør Stein Windfeldt i EBA Nord-Norge har tro på mye aktivitet i landsdelen fremover. Arkivfoto.

I EBA Hålogland, som representerer de største entreprenørene, er de ikke like bekymret over utviklingen.

– Det er fortsatt bra aktivitet i byggemarkedet i Nord-Norge, særlig i de store byene. Det er riktignok roligere enn det var for ett år siden, men vi må heller ikke glemme at vi kommer fra et nivå som har vært ekstremt høyt de siste årene. Det er bygd mye boliger og en rekke offentlige bygg, og det har vært store prosjekter både i Bodø og Tromsø som har dratt opp aktiviteten, sier direktør i EBA Hålogaland, Stein Windfeldt, til Byggeindustrien.

Windfeldt forventer god aktivitet også fremover, og viser til de årlige investeringstellingene som bransjeorganisasjonen gjør hver høst.

– Da teller vi opp prosjektene i landsdelen, og ordrereserven for fastlandsdelen av Nord-Norge viser en sum på 400 milliarder kroner i løpet av de kommende åtte årene. Alt blir ikke realisert, men dette har vært en konstant forventning de siste årene. Og vi ser jo at Forsvaret blant annet skal investere fire milliarder på Evenes og at de har planer for Finnmark, sier Windfeldt.

Regionreformen skaper usikkerhet

Men han ser at utviklingen i nord kan være utfordrende for noen av bedriftene i bransjen.

– Utviklingen går i en retning av større totalentrepriser, og det kan være mer utfordrende for de små og mellomstore entreprenørene. Vi ser også at det er ulikheter i aktiviteten innad i landsdelen, så jeg kan skjønne at noen er urolige for utviklingen, sier han.

Ifølge EBA Håloglanad er det også noen usikkerheter knyttet til regionreformen.

– Det er noen prosjekter som blir satt på vent som en følge av reformen, men boligbyggingen er der fortsatt og prognosene på lenger sikt er som sagt positive. Så i det store bildet skal det bygges mye infrastruktur og formålsbygg i nord også de neste årene, sier Windfeldt