<p>Fra pressekonferansen torsdag. F.v. konsernsjef Morten Borge (Ferd), eier og styreleder Johan H. Andresen (Ferd), styreleder Birger Magnus (NRK) og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (NRK). Foto: Frode Aga</p>Styreleder i Ferd Johan H. Andresen foran Marienlyst. Foto: Anita Arntsen.Slik kan radiohuset transformeres. Ill. Snøhetta/FerdIll. Snøhetta/FerdFra mulighetsstudien. Ill. Snøhetta/FerdIll. Snøhetta/FerdIll. Snøhetta/Ferd

Ferd skal kjøpe og utvikle NRK-tomten på Marienlyst

NRK har inngått avtale om salg av Marienlyst til Ferd. Avtalen skal sikre NRK finansiering til å realisere et nytt hovedkontor. Avtalen gir NRK en minimumspris på 3,75 milliarder kroner ved salg.

- Ferd har ambisjoner om å skape en ny inkluderende og skapende bydel som forener historien til NRK med kunnskapsmiljøene rundt. Ferd har et langsiktig perspektiv og høye ambisjoner med kjøpet av NRK-eiendommen, heter det i en pressemelding.

- Vi er glade, stolte og ydmyke overfor den oppgaven vi nå står overfor. Vi vil skape en bydel som forener NRKs historie, kunnskapsmiljøene ved Universitetet på Blindern og Oslos behov for å bli en grønnere, mer skapende og inkluderende by. Vi er opptatt av å skape varige verdier både for byen og for området, sier styreleder Johan H. Andresen i Ferd.

Arbeidet med regulering av tomten vil foregå i takt med NRKs flytteplaner.

- Vi forholder oss til planprogrammet som ble fastsatt i juni 2019 og ser fram til å videreføre arbeidet med regulering, medvirkning og det brede samarbeidet en slik utvikling krever. Det er med stor entusiasme vi går i gang med dette arbeidet. Her ønsker vi å skape et inkluderende og innovativt miljø med opplevelser for både beboere og besøkende i Oslo. Vi vil bruke all vår erfaring fra eiendomsutvikling, langsiktig industrielt eierskap og entreprenørskap til å gi området det løftet det fortjener. Vi skal skape bolyst, opplevelseslyst og skaperlyst på Marienlyst, sier Andresen i meldingen.

For NRK er avtalen med Ferd et viktig skritt på veien mot et nytt hovedkontor i Oslo-området.

- De hadde det totalt sett beste tilbudet. Kontrakten med Ferd gir oss den tiden vi trenger for å finne den best mulige tomta for NRK og et godt økonomisk grunnlag for etablering av et nytt bygg, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Avtalen gir NRK en minimumspris på 3,75 milliarder kroner ved salg. Den endelige prisen er avhengig av hvilken regulering som blir vedtatt for området.

- NRK har en viktig beredskapsrolle og et samfunnsoppdrag som innebærer virksomhet døgnet rundt hele året. Derfor har det vært avgjørende for oss med en kontrakt som er fleksibel og som garanterer at NRK til enhver tid har et operativt hovedkontor. Det har vi fått gjennom avtalen med Ferd, sier Eriksen.

Det er ikke avklart hvor NRKs nye hovedkontor skal ligge. Ambisjonen er å finne og kjøpe en tomt i løpet av 2020.

- Vi håper å ha det klart i løpet av inneværende år, men det viktigste er at vi finner den aller beste tomta for NRK. Derfor skal vi skynde oss langsomt og vurdere alle aktuelle alternativer grundig før vi bestemmer oss, sier Eriksen.