BBB6

På rundt ett år har FM Strand bygget tre boligblokker med 95 leiligheter på Sandsli i Bergen.

Fakta

Sted: Sandsli, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 134 millioner kroner

Bruttoareal: 8.550 kvadratmeter

Tiltakshaver og byggherreombud: Bonava Norge

Totalentreprenør: FM Strand

Arkitekt og LARK: Rambøll Norge

Rådgivere: RIB, RIGeo, RIVei: Rambøll Norge l RIV: Alpha Consult l RIVA: Haugen VVA l RIE: Sønnico l RIA: Holst & Valen l RIBr: Firesafe

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Fyllingen Maskin l Anleggsgartner: Jans Hageservice l Betongarbeid: FM Strand l Betongelementer: Con-Form Bergen l Betongsaging/kjerneboring: Mimax l Gulvstøp/tynnavretting: Hummervoll Industribelegg l Stål: Fana Stål l Taktekking: Protan Entreprenør l Blikkenslager: Fasade og Bygg Service l Rekkverk: Rekkverk Spesialisten l Tømrer: Byggmester Tormod Espelid l Maler: Malerfirma Monsen og Maler & Gulv Gruppen l Parkett: Format Gruppen l Mur og flis: Fagfolk l Rørlegger utv: Kristoffersen VVS l Rørlegger innv og sprinkler: Olav Grevstad l Elektro: Sønnico l Ventilasjon: VVT l IKT: Seram IKT l Baderomskabiner: Part l Heiser: Scan Heis l Brannsikring: Damsgård Brannsikring l Lås og beslag: Låssenteret l Kjøkken: Norema Bergen

Byggearbeidene startet i desember 2018, og etter 11 måneders byggetid over-leverte FM Strand i uke 50 i fjor 70 leiligheter, parkeringsanlegg, opparbeidede uteområder og en vei på 100 meter. Etter 13 måneders byggetid stod ytterligere 25 leiligheter ferdig i januar i år.

FM Strand har utført arbeidet i totalentreprise for Bonava Norge. Blokkene er tegnet av Rambøll Norge, som også har vært rådgiver for konstruksjon, geologi og vei. Prosjektet omfatter et areal på 8.550 kvadratmeter, fordelt på tre bygg på til sammen 5.700 kvadratmeter og et parkeringsanlegg på 2.850 kvadratmeter. Entreprisekostnad er 134 millioner kroner uten merverdiavgift.

Utfordrende byggetid

Prosjektleder Ronny Fjeldsbø i FM Strand forteller at den største utfordringen i prosjektet var den meget korte byggetiden.

– Vi hadde to skift på grunnarbeid og betong og to lag på hvert fag. Vi arbeidet fra 06:30 til 22:30, sier Fjeldsbø.

FM Strand praktiserte lean og forenklet BIM i prosjektet. 70 personer var med da byggeaktiviteten var på topp, og prosjektet er gjennomført uten fraværsskader.

Tre blokker

De fleste av de 95 leilighetene har et areal på 55-65 kvadratmeter. Alle leilighetene har balkonger eller terrasser. Det var tilvalgsmuligheter på en av blokkene. Både leilighetene, fellesareal og uteområder har universell tilgjengelighet. Blokkene er plassert slik på tomten at de omkranser et tun. Området er barnevennlig, med barnehage med lekeplass som nærmeste nabo. Bybanen har holdeplass 300 meter fra blokkene.

Reduserte utnyttelsesgrad

Seniorarkitekt Arnt Hasager Mandrup i Rambøll Norge forteller at analyser og modellstudier ble lagt til grunn ved utforming og plassering av bebyggelsen på tomten.

– Resultatet av dette arbeidet var at grad av utnytting i prosent av BRA ble redusert fra de tillatte 210 prosent til 176 prosent. Denne betydelige reduksjonen i utnyttelse medførte positive konsekvenser for arkitektur og estetikk og en rekke andre forhold i dette boligprosjektet, mener Mandrup.

Hovedkonseptet har med utgangspunkt i modellstudiene kunnet bli tre frittstående punkthus i stedet for en eller to kompakte blokker i tråd med reguleringsplanen.

Arkitekten mener punkthusenes reduserte målestokk og åpne fasader med vinduer i oppholdsrom på alle fire sider, har gitt et bygningsmiljø med gode miljømessige kvaliteter og gunstig tilpasning til terreng og omgivelser. Punkthusene danner også uteoppholdsarealer i form av gatetun mellom husene knyttet opp mot større lekeplasser langs utkanten av bebyggelsen.

– Fasadene er designet i et modere formspråk preget av åpenhet, liv og variasjon, rene flater, estetisk gode materialer og fargebruk. Som hovedmateriale er valgt lyse, fløyelsmatte fasade-plater kombinert med vindusbånd og fasadefelter utført med smale skyggepaneler beiset i varme farger avstemt mot den gylne fargen på teglbelegningen i gatetunene. Balkongrekkverk er gitt en transparens i form av stålspiler, sier Mandrup.

Plasstøpt betong

Tomten på Sandsli har fjellgrunn. Det er sprengt ut cirka 10.500 kubikkmeter faste masser til parkeringsanlegget.

To av blokkene er kvadratiske, den tredje rektangulær. Bæresystemet består av plasstøpt betong, prefabrikkerte betongvegger og stålsøyler. Takene er flate, isolerte og tekket med folie. Fasadene er kledd med hvite Cembrit-plater. Ved vinduer og på balkonger og terrasser er det royalimpregnert trepanel. Alle vinduene har beslag av aluminium. Fasadene krever lite vedlikehold og har lang levetid. Leilighetene har parkett på gulv og flislagte baderom.

Prosjektleder Ronny Fjeldsbø sier at det har gått med cirka 4.000 kubikkmeter ferdigbetong i prosjektet.

– Den største leveransen var i mars med 1.500 kubikkmeter utstøpt, forklarer han.

Blokk B1 og B2 har 200 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 350 millimeter i takene. Blokk B3 har 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 450 millimeter i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Beste trykktesting viser en luftveksling på ned til 0,34 per time.

Under innredningen praktiserte FM Strand en tilpasset rent-tørt-bygg-prosedyre. Sorteringsgrad for byggavfall er på 88 prosent.

BBB6 er planlagt og utført etter Tek17. Oppvarming skjer via ventilasjon på B1 og B3, basert på fjernvarme, og med panelovner på B3. Leilighetene er i energiklasse B og C og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Både leiligheter og felles areal er sprinklet.


Flere prosjekter