Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Rekordmange nye lærekontrakter

I 2019 ble det inngått 23.000 nye lærekontrakter. Dette er ny rekord, og en økning på 24 prosent fra 2012.

Trine Skei Grande. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Landet skal bygges for en grønnere og mer bærekraftig fremtid, men det skjer ikke uten lærlingene. Derfor blir jeg glad for å se at så mange ungdommer fikk en læreplass å gå til i fjor. Samtidig investerer bedriftene i seg selv, og det som er fremtidens ansatte, sier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande i en pressemelding.

Ni av ti består fag- og svenneprøva
I løpet av 2018/19 ble det avlagt 29.000 fag- og svenneprøver, 94 prosent av prøvene ble bestått. Fra 2011/12 har tallet på beståtte fag- og svennebrev økt med 26 prosent. I overkant av 27.000 oppnådde fagbrev i 2018/19. 17.100 fikk fag- eller svennebrev som lærling, 9.300 fikk fagbrevet som praksiskandidat, mens 870 elever fikk et brev etter fullført fagopplæring i skolen.

– Regjeringen har en stor satsing på yrkesfag og lærlinger, men vi er ikke i mål. Fremdeles er det for mange som sliter med å fullføre opplæringen sin, eller som ikke får tilbud om læreplass. Derfor er vi i gang med å lage en ny stortingsmelding om videregående opplæring Her skal vi se nærmere på hvordan vi kan få enda flere til å begynne i lære for å oppnå relevant yrkeskompetanse og erfaring, sier Skei Grande.

De private rekrutterer flest lærlinger
Størstedelen av lærlingene, cirka 73 prosent, fikk opplæring i privat sektor, mens kommunal sektor og statlig sektor stod for cirka 21 og seks prosent av de nye lærekontraktene.

– Jeg tror at alle er gode til noe, derfor vil jeg oppfordre enda flere arbeidsgivere om å gi ungdommer en sjanse til å bidra som ressurser på arbeidsplassen. Her gjør næringslivet en god jobb med å tilby ungdommer lærlingeplasser, sier Skei Grande.

Flest nye lærlinger i bygg- og anleggsteknikk
I 2019 var det flest nye lærlinger i bygg- og anleggsteknikk og færrest nye lærlinger i naturbruk. For seks av ni utdanningsprogram økte tallet på lærlinger. Helse- og oppvekstfag har den største økningen, med 1.400 flere nye lærlinger sammenlignet med 2012. Samtidig er det en nedgang i utdanningsprogrammet for design og håndverk med 200 færre nye lærlinger.