Statens vegvesen foreslår en smalere motovei på 20 meter der bredden på veiskuldrene krympes. Nye Veier foreslår en motveibredde på 19 meter som innebærer at det i tillegg tas bort en meter fra midtskillet mellom de motgående kjørefeltene. Illustrasjonsfoto.

Nye Veier vil etablere ny smalere firefelts veistandard

Nye Veier anbefaler en ny dimensjoneringsklasse for motorveier, med bredde på minimum 19 meter.

Illustrasjon: Nye Veier.

– Vi trenger fleksibilitet i veibyggingen for å få mer trafikksikker vei for pengene, sier administrerende direktør, Anette Aanesland i en pressemelding.

Nye Veiers forslag fremmes i selskapets høringsuttalelse til Statens vegvesens utredning av en smalere firefelts vei, samt standarder på strekninger med ÅDT mellom 6.000 og 20.000. I denne utredningen lanserer Vegvesenet en smalere motorveitype enn de 23 meterne som er standard bredde på firefeltsveier i dag. Bredden på 20 meter i Vegvesenets forslag oppnår man ved å krympe bredden på veiskuldrene. Nye Veiers forslag innebærer at det i tillegg tas bort en meter fra midtskillet mellom de motgående kjørefeltene, skriver Nye Veier.

– Nye Veier ønsker seg fleksibilitet i å utvikle et sikkert veinett og samtidig oppnå besparelser til å bygge mer vei for pengene. Derfor har vi foreslått at det etableres en ny firefelts veistandard, med minimum 19 meters bredde. Den kan vi bygge der trafikken ikke er særlig stor, og andre forhold ligger til rette. Dagens eneste standard for firefelts vei (23 meter bredde) er kostbar, og bidrar ofte negativt til samfunnsøkonomisk lønnsomhet, spesielt der trafikken er moderat, sier Anette Aanesland.

Hun forklarer at Nye Veiers løsning reduserer bredden av midtfeltet mellom kjørebanene. Selve kjørefeltet er akkurat like bredt som på dagens 23 meters brede firefeltsvei, og veiskuldrene er like brede som alternativet Statens vegvesen har utredet. Nye Veier foreslår i tillegg å styrke bruken av trafikksikkerhetstiltak. Regulerbare fartsgrenseskilt med varsling av arbeid og uhell, kameraovervåking med automatisk detektering av hendelser er blant tiltakene Nye Veier ønsker å innføre.