– Det har vært god drift innen AF Anlegg med gode resultater i enheten, sier konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen.

AF Anlegg vil være aktive i anbudskonkurransene

AF Anlegg kunne presentere en bunnlinje på sterke 12,3 prosent i fjerde kvartal og 6,5 prosent for året under ett. Nå skal de være aktive i anbudsmarkedet for å sikre seg flere jobber.

– Det har vært god drift innen AF Anlegg med gode resultater i enheten. Det er flere deler av virksomheten som leverer meget godt, og Målselv Maskin & Transport har for eksempel levert tidenes beste resultat, sier konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen. Det skal være flere prosjekter i avslutningsfasen som samlet sett bidrar til at resultatet til enheten er så høyt.

Resultatet før skatt i anleggsvirksomheten endte på 138 millioner kroner i kvartalet (113). For året var omsetningen på 5,787 milliarder kroner (5,861) og resultatet før skatt ble på 376 millioner kroner (293).

Grongstad er meget godt fornøyd med utviklingen i denne delen av selskapet, men peker også på at aktiviteten har gått relativt kraftig ned den senere tiden på grunn av at flere store prosjekter er fullført. Anleggsvirksomheten hadde i 4. kvartal en omsetning på 1,117 milliarder kroner, mot 1,648 milliarder. Dette tilsvarer en reduksjon på 32 prosent.

– Vi har landet flere større prosjekter den senere tiden, men vi trenger litt flere oppdrag innen anlegg. Vi vil derfor være aktive på anbudsmarkedet i tiden fremover, selv med de jobbene vi har på gang. Vi har over tid bygget opp en god kapasitet i selskapet, legger Grongstad til.

AF Anlegg inngikk i 4. kvartal to større avtaler. Statens vegvesen valgte AF Gruppen som entreprenør for utførelse av tunnelrehabiliteringen Vålerengtunnelen. Her blir det fysisk oppstart er i januar 2020 med forventet ferdigstillelse innen januar 2021. Avtalen er en hovedentreprise og kontraktens verdi er estimert til 301 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. I tillegg er det inngått en avtale med Forsvarsbygg for utførelse av entreprise tank- og prosessanlegg på Ørland med en estimert verdi på 178 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Etter årsslutt har Nye Veier bestemt at AF Gruppen går videre til konkretiseringsfasen for regulering, prosjektering og bygging av ny E6 Roterud– Storhove. Dette er en avtale som vil ha en verdi på 3,750 milliarder kroner eksklusive merverdiavgift. Dette prosjektet inngår ikke i ordrereserven per 31. desember 2019. Ordrereserven til Anlegg per 31. desember 2019 var 5,424 milliarder kroner, mot 7,664 milliarder året før.

Sterk bygg-utvikling
Bygg er den største motoren i AF-maskineriet for tiden.

– De fleste enheter har hatt omsetningsvekst og leverer gode resultater. Det er nå totalt sett tolv enheter i AF som leverer over ti prosent margin, den høyeste andelen noensinne, sier Grongstad.

Samtidig peker han på at det ikke er alle steder hvor det går like godt.

– I AF Bygg Østfold, AF Byggfornyelse og Eiqon er det store variasjoner i lønnsomhet i prosjektporteføljene, og enhetene leverer resultater under forventning i fjerde kvartal. Det er iverksatt tiltak som skal bedre på utviklingen her, påpeker han.

I fjerde kvartal ble også AF Gruppen hovedaksjonær i Betonmast.

– Det å få Betonmast inn i familien har vært vitaliserende på flere områder. Det er også slik at vi lærer mye av dem og de lærer av oss. Dette er sterke virksomheter som begge vil vinne på å ha gått sammen, mener Grongstad.

Han sier de Betonmast leverer gode resultater.

– Betonmast Oslo og Betonmast Romerike utmerker seg med sterke resultater. Men det er også deler av virksomheten som leverer svakere tall, som Betonmast Bergen, Betonmast Boligbygg, Betonmast Telemark og Betonmast Ringerike. Det er gjort organisatoriske endringer i flere enheter, sier Grongstad.

Betonmast ble en del av AF Gruppen 31. oktober 2019. I de to siste månedene av 2019 hadde Betonmast en omsetning på 1,226 milliarder koner og leverte et resultat før skatt på 46 millioner kroner. Ordrereserven til Betonmast var per 31. desember 2019 7,293 milliarder kroner.

Ikke fornøyd med offshore
Grongstad er derimot ikke er fornøyd med resultatene innen offshore-enheten.

Omsetningen i fjerde kvartal var på 178 millioner kroner (135) som tilsvarer en vekst på 32 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Resultat før skatt ble - 82 (-30). For året var omsetningen 679 millioner kroner (655) og resultatet før skatt ble på -94 millioner kroner (-27).

– Vi er ikke fornøyd med offshore-virksomheten. Det er lav aktivitet og svake resultater for kvartalet. Det jobbes med å få flere prosjekter, men markedet for fjerning av offshoreinstallasjoner er preget av sterk konkurranse. I fjor sto jeg her og sa jeg forventet pluss-tall fra andre halvår, men det lyktes vi ikke med. Vi tror fortsatt på bedre tall fra andre halvår i år, men vi har moderate forventninger til denne enheten i 2020, sier Grongstad. Det pekes på at de har flere plattform- konstruksjoner på Vats, men et lavere produksjonsnivå enn forventet tynger lønnsomheten.

Fortsatt vekst, men hovedfokus på bunnlinjen
Grongstad er klar på at de ligger an til at konsernet skal vokse også i 2020, men ikke like mye som det siste året.

– Om vi ser på de senere årene har veksten komme trinnvis over en periode, før det har gått noe roligere igjen. Vi har nå vært gjennom en sterk vekstperiode, og dermed kommer vi til å bli meget fokusert på lønnsomheten i tiden fremover. Vi skal ha et marginbilde på minst det nivået vi har i dag, sier han.