Lindesnes Havhotell får DOGA-merket for Under, Europas første undersjøiske restaurant. Foto: Ivar KvaalBymiljøetaten i Oslo mottar DOGA-merket for Nedre Foss Bypark. Foto: Tomasz MajewskiNår prosjektet Landscape Healing er ferdig vil mer enn 20.000 hektar (200 km2) norsk natur være rehabilitert. Foto: Richard John Seymour / 3RW arkitekterVestre utmerkes for utemøbelserien Folk. Foto: Max Rommel

Fire norske arkitekturprosjekter får DOGA-merket

En spiseattraksjon i verdensklasse under havet. En grønn lunge langs Akerselva. En serie bymøbler inspirert av det svenske «Folkhemmet». En omfattende rehabilitering av militære områder over hele landet. Disse fire arkitekturprosjektene får nå utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

Forsvarsbygg og Restauranten Under er dessuten nominert til selve hovedprisen, DOGA Hedersmerket, som deles ut senere på ettermiddagen.

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge.

– Kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, sier Hjemdal og er full av lovord om de fire arkitekturprosjektene.

– Det ligger en svært sterk helhetstanke bak alle disse prosjektene som jeg finner imponerende. Dette er arkitektur i toppklasse, sier han i meldingen.

Gourmet under havet

På Spangereid i Lindesnes kan du innta et gourmetmåltid i verdensklasse mens du sitter flere meter under vannoverflaten. Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som står bak Europas første undervannsrestaurant, med kyndig hjelp fra Snøhetta.

Fra glemsel til glede langs elva

Det vanker også utmerkelse på Bymiljøetaten, som sammen med Norconsult har utviklet en grønn lunge langs Akerselva; Nedre Foss bypark. Området mellom Kuba og Nedre Foss gård var i mange år preget av forfall og glemsel. Bymiljøetaten ønsket å fylle området med gode fellesrom og aktiviteter, til glede for byens befolkning. Våren 2017 stod et mangfoldig parkområde klart til bruk, med lekeplass, elvepromenade, tribune og fisketrapp.

Monumental tilbakeføring

Hva skjer med skytefelt og treningsområder den dagen de mister sin militære verdi? I Norge er svaret ofte å tilbakeføre det naturlige landskapet. Fra Hamar har Forsvarsbygg siden tidlig på 2000-tallet samarbeidet med 3RW arkitekter om det ambisiøse prosjektet Landscape Healing.

Innovativ og retro

Tradisjonsrike Vestre bruker ofte stålplater i produksjon av sine utemøbler, men nå ville de prøve noe nytt; ekstrudert aluminium. Resultatet er Folk, en serie med benker, krakker, bord, avfallsbeholdere og sykkelstativer. Den estetiske inspirasjonen er hentet fra 1950-tallet og det svenske «folkhemmet». Serien er utviklet sammen med det svenske designbyrået Front og aluminiumsprodusenten Norsk Hydro, gjennom en tverrfaglig prosess der arkitekter, ingeniører, designere og landskapsarkitekter har jobbet sammen.

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen skal løfte frem virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon.