Ranheimsvegen 9

Store leietagere som Sticos, Atea, NTE og Kredinor er allerede på plass i Ranheimsvegen 9. Det nye kontorbygget på Leangen i Trondheim benevnes både som Byport Øst og «Den Sorte Diamant».

Fakta

Sted: Leangen, Trondheim

Prosjekttype: Kontorbygg

Byggherre: Ranheimsvegen 9 AS

Totalentreprenør: HENT

Kontraktssum: 270 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt, landskapsarkitekt: Voll Arkitekter

Rådgivere: RIB: Aas-Jakobsen Trondheim l RIB prefab: Arcon Prosjekt l RIE: Elteam l RIV rør, RIA, RIBr: Erichsen & Horgen l RIV vent: Teknisk Ventilasjon l RIByFy, RIEn: Norconsult l RIG, RIM, RIVei: Rambøll l RI Fjernvarme: Multiconsult l RIVA: HENT

Underentreprenører/leverandører: Kobberhimling, systeminnredninger: Moelven Modus l Prefab: Contiga l Grunnarbeider: Solberg Maskin l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Rør: GK Rør l Elektro: Elteam l Glass og aluminium: Glassbygg l Heis: StarLift l Spunt og pel: Hercules fundamentering l Taktekking: IcopalTAK l Solcelleanlegg: Getek l Solavskjerming: Vental l Dører: Firesafe l Port: Portxpert l Lås og beslag: Dørteknikk Midt-Norge l Bomanlegg: Swarco l Branngardin: Haby l Fjernvarme: Statkraft Varme l Trafo: TrønderEnergi

Med sine svart-blanke glass- og aluminiumsfasader setter det fem etasjer høye nybygget vis à vis Leangen travbane i høy grad preg på denne delen av bylandskapet. Travle Innherredsveien løper langs sørsiden av Ranheimsvegen 9. I øst skiller Haakon VII’s gate kontorbyggtomta fra friområdet Rotvollhaugen, kjent blant annet for klatreparken Høyt og Lavt.

Nærmeste nabo i nord er Radmann-bygget, med adresse Ranheimsvegen 10. Dette majestetiske komplekset ble oppført av gründeren Finn Radmann i 1988. Statoil var første leietager. Da dette selskapet i 1995 flyttet til eget nybygget anlegg lenger øst i Rotvoll-området, ble store deler av Radmannbygget arena for helse- og sosialfagundervisningen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST). I 1997 ble den ruvende bygningen solgt til KLP Eiendom. Aker Solutions er i dag den store leietageren i Ranheimsvegen 10.

Solgt for 500 millioner kroner

Nettopp KLP Eiendom Trondheim overtok nå i midten av januar også eierskapet til nybygget Ranheimsvegen 9. Avtale om dette eierskiftet ble inngått like før jul. Brutto eiendomsverdi i transaksjonen er oppgitt til 500 millioner kroner.

Selgere var selskapene Kaisa Holding (Kaare Arnstad), Looper (Hasle Gjerde) og Auticon (Finn Skrogstad). Arnstad og Gjerde er kjente, erfarne eiendoms-utviklere i Trøndelag. Skrogstad er via sitt Auticon Holding hovedaksjonær og styreleder i Sticos AS, en av de store leietagerne i Ranheimsvegen 9.

Eksklusivt

– Byggherrene har vært opptatt av kvalitet av høy standard på løsninger og materialer. Leietagerne, som i stor utstrekning har fått medvirke og komme med innspill i plan- og byggeprosessen, har også ønsket seg kontor- og fellesarealer av høy klasse. Og det har de fått. Mye av det du ser her fortjener betegnelsen eksklusivt, sier John Olaf Solstad, HENTs prosjektleder for Ranheimsvegen 9, til Byggeindustrien.

Prosjektlederen peker på personal-restauranten (kantinen) som ett eksempel på påkostede elementer i nybygget. Kobberhimling og matchende, stilig belysning, samt møblement som heller ikke er av billigste sort, gjør det forståelig at kantinebetegnelsen er byttet ut med restaurant. Den kan også brukes eller leies ut som selskapslokale. Til sommerbruk finnes spiseplass utenfor restaurantveggen.

Retro belysning

Utebelysningen er spesiell den også, med en egen retrostil. Med skålformede lykter hengende i kabler spent mellom stolper i hver ende av gårdsplassen, som blant annet skal brukes til gjesteparkering.

For ansatte i kontorbygget er det parkeringsmuligheter på to plan under bakkenivå. Også for sykler er det innendørs parkeringstilbud, med vaske- og servicestasjon, garderobe med dusj og tørkemuligheter. Et antall el-sykler skal kunne brukes til fri benyttelse.

Kontorbygget har en H-form, med hovedfløyer liggende parallelt med henholdsvis Ranheimsvegen og Innherredsvegen. I mellombygget som forbinder de to fløyene, er det først og fremst adkomstsoner og møterom.

Block Watne kommer

I første etasje disponerer personalrestauranten og Atea hver sin fløy. Sticos holder til i andre og tredje etasje. Regnskapsbyrået Conto, en lillesøster av Sticos, er også inne her. Enda høyere oppe har NTE, Altibox og Kredinor fått plass. Den siste av de store leietagerne, Block Watne OBOS, kommer flyttende i april.

Bygningen har solceller på nesten alle tak. Det har status som passivhus, energiklasse A, og nybygget er BREEAM-sertifisert på nivået Very Good.

Totalentreprenør HENT hadde kontorbygget i Ranheimsvegen 9 klart for overlevering 15. oktober 2019, rundt 19 måneder etter at riving av den gamle bebyggelsen på tomta tok til. Prosjektleder John Olaf Solstad oppgir involverende planlegging som en viktig grunn til at byggeprosessen har gått så greit.

– VDC gjør susen

– Tre ganger i uken har representanter for HENT og samtlige underentreprenører møttes til korte møter, på bare ett kvarter. Ved å snakke ofte og godt sammen, har vi klart å koordinere arbeidet, og dermed unngått kræsj og heft mellom de ulike fagene. VDC (Virtual Design & Construction) kalles rammeverket vi har brukt, og som skal bidra til mer tverrfaglig samarbeid, forklarer Solstad.

Det skal være dokumentert at praktisering av VDC gir resultater i form av økt kvalitet, redusert gjennomføringstid og sparte kostnader.

Ingen gnisninger

Ranheimsvegen 9 var HENTs aller første VDC-prosjekt. Metoden viste seg å være så effektiv og nyttig at den raskt ble tatt i bruk i flere av HENTs byggeprosjekter i Norge, Sverige og Danmark. Faktisk er VDC nå blitt et selvsagt element i samtlige HENT-prosjekter, forteller prosjektleder Solstad.

– I motsetning til mange andre prosjekter jeg har vært med på, har dette gått veldig fredelig for seg, uten noen gnisninger. Og det til tross for at så mange som 695 personer har vært innom her i byggeperioden, opp mot 100 samtidig i høysesong. Jeg er ikke i tvil om at VDC er å takke for at prosessen har gått så smertefritt, sier John Olaf Solstad.


Flere prosjekter