Even Stenvaag Leira (f.v.), Hørdur Hardarson og Geir Frøholm (Advokatfirmaet SANDS).

Har satt i gang nytt kompetanseprogram for eiendomsutvikling i Systemhus

27 deltakere fra Systemhus-bedrifter over hele landet har startet på et nytt kompetanseprogram om eiendomsutvikling.

Frem til sommeren skal deltakerne gjennomgå ti moduler med ulike tema innenfor eiendomsutvikling, dele erfaringer og lære av hverandre.

- Tradisjonelt har byggefirmaer vært opptatt av det som skjer fra spaden er satt i jorda, til bygget står ferdig. Dette har endret seg, og i dag utvikler halvparten av medlemsbedriftene i Systemhus egne tomter og klargjør dem for bygging, forteller Hørdur Hardarson, regionssjef for region sør/vest i Systemhus og initiativtaker for Systemhus Eiendomsakademi.

Samtidig peker han på at eiendomsutvikling er den delen av et byggeprosjekt hvor risikoen er
desidert størst.

– Da Systemhus opplevde at behovet for mer kunnskap om det som skjer før byggestart ble større hos medlemsbedriftene, ble Senter for eiendomsfag kontaktet. I tett samarbeid med Systemhus satte Senter for eiendomsfag sammen et eget kompetanseprogram for medlemsbedriftene i huskjeden. Kompetanseprogrammet dekker essensen innenfor eiendomsutvikling som fag, og består av ti samlingsbaserte moduler. Systemhus har vektlagt faglig tyngde med en praktisk tilnærming som deltakerne kjenner seg igjen i, heter det i en pressemelding.

Tema som regulering av tomter, akkvisisjonsarbeid i praksis, bruk av utbyggingsavtaler, merverdiavgift for boligbyggere og prosjektkalkyler for boligbygging blir dradd frem. Det samme med tomtekjøpsavtaler og opsjoner, grunneiersamarbeid, vurdering av risiko og fallgruber ved eiendomsutvikling, bestillerkompetanse for boligbygging og verdivurdering av ubebygget tomt.

- Vi har jobbet mye med hvor vi legger listen for både innhold og form på undervisningen. Selv om deltakerne har ulikt ståsted, ulik bakgrunn og erfaringer, ser vi at programmet treffer godt. I tillegg er deltakerne veldig aktive. De diskuterer og lærer mye av hverandre, sier Even Stenvaag Leira i Senter for eiendomsfag