Implenia implementerer Lean metoden Last Planner

Implenia Norge AS implementerer i disse dager Lean metoden Last Planner.

– Dette er et styringssystem for prosjekter som skal fremme effektivitet, kommunikasjon og samarbeid i prosjektet, og med prosjektpartnere for å sikre en transparent og bedriftsøkonomisk produksjon, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Metoden fokuserer på å eliminere såkalt sløsing, og å forankre en kontinuerlig forbedringsprosess. Prosjekt MossIA (arbeidsfellesskap med Acciona Construccion S.A.) er et av de første prosjektene i Implenia hvor metoden implementeres for planlegging og gjennomføring av anleggsarbeid.

Implementeringen begynte 20. nov med en Awareness Session i prosjekt MossIA’s lokaler i Moss. Over 40 personer, både fra arbeidsfellesskapet, men også fra leverandører og byggherre, var påmeldt denne første dagen, og i løpet av noen få timer hadde deltakerne vært gjennom både legobygging og gruppeoppgaver.

– Produksjonskontroll er nødvendig for å sikre at vi når planlagte mål, at vi gjør det vi har planlagt å gjøre, men også at vi kan finne alternative veier til målet når det er nødvendig. Last Planner® hjelper oss med å følge planen, gir oss svar på hvilke planlagte aktiviteter som ble utført, og hvilke planlagte aktiviteter som ikke ble utført. Vi kan finne svar på hvorfor, hva vi burde gjøre og ikke minst, hvorfor vi bør reagere og bry oss. Resultatet blir forhåpentligvis høyere produktivitet, åpenhet og synlighet, samt forpliktelse til å følge planen, sier Ahmed Rashid, Lead Planner i Implenia Norge AS.

I de første månedene av implementeringen av Last Planner får Implenia og prosjekt MossIA hjelp av planleggingsspesialistene fra Acciona, Fernando González og Josè Maria.

- De bidrar med mye erfaring og kunnskap om Last Planner. Acciona har introdusert Last Planner på mange av deres store, internasjonale anleggsarbeider, og de er derfor en stor hjelp for Implenia Norge med implementering av Last Planner, heter det i meldingen.

I samarbeid med det globale Lean-teamet i Sveits er målet å implementere metoden på alle prosjekt i Implenia Norge AS.