Lerøybrygga

Med halve bygget ute i sjøen representerer Lerøy Midts nye og moderne tilvekstsenter i Kristiansund brukernes maritime fokus.

FAKTA

Sted: Kristiansund

Prosjekttype: Nybygg kontor

Bruttoareal: 1.100 kvadratmeter

Byggherre: Kristiansund og Nordmøre Havn

Totalentreprenør: Strand & Stubø Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 25 millioner kroner

ARK: Holbø Consulting / Olset

Rådgivere: RIB: Olset l RIE: Bøifot Elektro l RIV Rør: Øyvind Lystad l RIV Vent: Northerm

Underentreprenører og leverandører: Peling i sjø: Polar Pel l Grunn- og utomhusarbeid: Aasen maskin l Stålkonstruk-
sjon: Lønnheim Stålbygg l Dragere/Heissjakt: Elementpartner l Hulldekke: Spenncon l Veggelementer: Smith Elementer l Takelementer: Kvatro l Heis: Schindler Kristiansund l Trapp og rekkverk: Midthaug l Maler: Jostein Skjetne l Flis: Murermester Mørkedal l Innvendige glassfronter: Glassmester Solbjør

Den nye Lerøybrygga i Kristiansund i Møre og Romsdal er bygget i bryggestil, men med moderne trekk, materialer og farger. Bygget, som ligger halvveis ute i sjøen på Devoldholmen, sentralt i havnebyen Kristiansund, skal huse Lerøy Midts nye kommandosenter for fiskemerder langs Nordmørskysten og nord til Trøndelag.

Bygget står delvis på en steinfylling på land, pelet til fjell med totalt tolv peler på land og med syv peler ute i sjøen. På det meste har det vært 16 meter med løsmasser ned til grunnfjellet.

Vi leide inn et pelefirma fra Alta. Ute på vannet jobbet de fra ei ferge som vi holdt på plass med gravemaskiner på land. Vi forsynte dem med peler fra ei tårnkran på land, og de traff på alle punkter. Det har egentlig ikke bydd på spesielt med utfordringer å jobbe i sjøkanten, forteller prosjektleder Øystein Slatlem i totalentreprenør Strand & Stubø Entreprenør.

Den kristiansund-baserte entreprenøren har hatt tømrerarbeider på prosjektet, og prosjektlederen forteller at de har hatt kraftig fokus på sikkerhet gjennom hele den korte byggetiden. Forskalingsjobben ute mot sjøen, samt arbeid fra båt, har blitt gjennomført med redningsvest som en del av arbeidstøyet, og den eneste skaden har vært et kutt i en finger.

Slatlem tror det har vært viktig at de har bygget på hjemmebane.

– Det var viktig for byggherre at vi er et lokalt firma, sier prosjektlederen.

Tidspress

Strand & Stubø har gjennomført prosjektet for byggherre Kristiansund og Nordmøre Havn på et veldig stramt tidsskjema.

Vi fikk igangsettelsen 2. april, og vi har brukt 162 dager frem til overlevering. Med ferier og en mai måned full av røddager har det vært behov for knallhard logistikk. Vi monterte ferdigelementveggene på tre og en halv dag, forteller Slatlem.

Bygget er utformet med stor grad av prefab for å gjøre den korte byggetiden mulig, og kort leveringstid har stått høyt på prioriteringslisten til totalentreprenøren i valget av underentreprenører.

Alt må klaffe, så vi har presset underleverandørene til å levere på tid. Det har de også gjort, sier Slatlem.

Ytterveggene består av store treelementer kledd med Møre Royal fra Talgø Møretre. Taket består av prefabrikkerte elementer, og det er hulldekker i etasjeskillene. Det største av veggelementene var tre ganger tolv meter stort. Heissjakten er i prefabrikkert betong, og den delen av bygget som lener seg ut over vannet står på prefabrikkerte dragere. 240 kvadratmeter kai på utsiden av bygget står på limtredragere og gir brukerne av bygget et stort og flott uteområde mot sjøen, og i vannet skal det etableres flytebrygger for lett inn- og utfart sjøveien.

Lerøybrygga er bygget i henhold til TEK17-krav, og står på godkjent byggelinje for springflo og fremtidig flo.

Godt fornøyde

Det tre etasjer høye kontorbygget er konstruert rundt et sentralt kommandorom hvor fiskemerdene og all mating kan styres automatisk fra land. Flere kilometer med fiberkabel i bygget skal sikre topp moderne drift med maksimal presisjon og hastighet. Bygget er klart med laboratorium, en rekke dusjer og et stort mulig visningslokale i tredje etasje.

Lerøy flytter inn 1. desember, og brukerne har vært tett involvert i utformingen av kontorbygget sammen med byggherre Kristiansund og Nordmøre Havn, som har designet bygget. Svein Holbø i Holbø Consulting har stått for arkitekturen i forprosjektet, og så har Kristiansund-selskapet Olset stått for arkitektur og prosjektering i senere fase. Havnesjef Arnt Helge Honstad har selv vært dypt involvert i utformingen.

Som byggherre er vi veldig fornøyde. Strand & Stubø er profesjonelle og dyktige, og hvis det har vært noe som vi har satt fingeren på, har de fikset det umiddelbart uten diskusjon. Vi har hatt god kommunikasjon, og fokuset på HMS har vært veldig bra. Vi har absolutt ingenting å utsette på jobben de har gjort. Veldig fornøyde, slår Honstad fast.

Havnesjefen forteller at de utelukkende har fått positive tilbakemeldinger på det nye bygget inne i det historiske havneområdet.

Utfordringen når vi bygger i Kristiansund, er at det er mange gamle bygg her inne i Vågen, og vi kunne selvfølgelig bygget et gult hus med røde dører og tradisjonell bryggestil, men da hadde det ikke sett moderne ut. Slik som dette bygget ser ut nå, er det et moderne bygg i bryggestil, sier Honstad.

God bryggeskikk

Fasadefargen setersvart, fra den lokale byggevareleverandøren Talgø Møretre, er samme farge som pryder en nyåpnet restaurant på den lille holmen Kranaskjæret litt lengre inn i viken hvor Lerøybrygga ligger. Fargen spiller også på det tjærebrente treverket som preger både båter og bygg inne i det historiske verftsområdet Mellanverftet i samme vik.

– Vi synes det passer godt inn i miljøet, sier havnesjefen.

Prosjektleder Øystein Slatlem i Strand & Stubø skryter av Kristiansund og Nordmøre Havn for å være en smidig byggherre med evne ti å gjøre korte beslutninger for prosjektets beste.

– Vi ble ferdige med hele prosjekteringen allerede da vi satte ned grunnmuren, og det er ikke ofte i et prosjekt med så kort byggetid som dette, påpeker han.

Havnesjef Arnt Helge Honstad berømmer også plan- og bygningsetaten i Kristiansund kommune for å ha vært en god lagspiller i prosjektet. Raske beslutninger og kort bygging var viktig for å holde bedriften i kommunen da de bestemte seg for å flytte fra sine gamle lokaler.

– Jeg tipper at de som får være i dette bygget, med de kvalitetene og den beliggenheten som bygget har, de må være fornøyde. Dette må være en av de fineste arbeidsplassene i Kristiansund. Jeg kan ikke skjønne annet, sier han.


Flere prosjekter