Slik kan vestsiden av Førde sentralsykehus se ut om noen år. Illustrasjon: Håkon Formoe, NORDIC Office of Architecture

Veidekke vant Nye Førde sykehus etter å ha ligget 20 millioner over laveste tilbud - nå klager Åsen & Øvrelid

Veidekke Entreprenør vant anbudet om å bygge Nye Førde sykehus på tross av at tilbudet var 20 millioner kroner dyrere enn laveste tilbud, som Åsen & Øvrelid hadde levert. Nå klager Åsen & Øvrelid på avgjørelsen.

Førde sentralsykehus skal bygges og renoveres for nesten en og en halv milliard kroner frem mot 2027. Pris var en liten faktor for Helse Førde i tildelingen av en byggekontrakt – bare 20 prosent, skriver NRK Sogn ogFjordane.

Det var Firda som omtalte saken først.

I tildelingsbrevet skriver Helse Førde at Veidekke var «klart best» på både «oppgaveforståelse og gjennomføringsplan», samt «kompetanse og erfaring».

Jurist og ekspert på offentlige anskaffelser, Robert Myhre sier til NRK at han nesten aldri har sett konkurranser der pris blir vektlagt så lite.

– Det er innenfor, men strikken er strukket til bristepunktet. Det vanlige er å vektlegge pris mellom 30 og 50 prosent i slike konkurranser, sier han til NRK Sogn og Fjordane.

Børge Tvedt, direktør for Psykisk helsevern ved Helse Førde, mener helseforetaket har gjort grundige vurderinger som holder seg til lovverket.

– Dette er en vanlig måte å organisere på, selv om måten er ny. Vi skal bygge et stort og spesielt bygg. Gjennomføring, kompetanse og pris til sammen gjør oss trygge på at vi kan løse dette innenfor rammene, sier Tvedt til NRK.

Nå har Åsen & Øvrelid bestemt seg for å påklage avgjørelsen.

– Vi har vurdert det nå på morgenen, sammen med vår advokat, og konkludert med at vi vil klage på tildelingen, sier daglig leder i Åsen & Øvrelid, Finn Ove Øen, til NRK.

Klagen er i hovedsak basert på det de mener er et avgrenset innsyn.

– Vi har bedt om innsyn i tilbudet til Veidekke og evalueringene som har vært gjort, og mener det vi får i for stor grad er sladdet og gir lite mening for oss med tanke på å finne ut hva som ligger bak. Det me ønsker er derfor å få bedre innsikt i det som er levert og vurdert, for å sjekke at ting har gått rett for seg, sier Øen.