EPS-avfall sendes inn i komprimatoren.

- Flere burde se på effektiv gjenvinning av EPS-avfall

EPS, av mange omtalt som isopor, som avfall, tar mye plass. Da en kunde behøvde hjelp med håndtering av store mengder EPS-avfall på byggeplassen, tok Reno-Vest Bedrift affære og investerte i en mobil EPS-komprimator. – En løsning flere burde vurdere, mener leder i EPS-foreningen, Jan-Erik Engebretsen.

EPS-avfall på byggeplasser kan være volumkrevende. Når plassen er knapp, kan det være utfordrende å håndtere avfallet. En løsning fra Reno-Vest Bedrift AS skal gjøer håndteringen enklere.

– Vi fikk forespørsel fra en kunde om å bistå i håndteringen av 1.000 kubikkmeter EPS-avfall i forbindelse med et byggeprosjekt. Utbygger hadde liten plass for avfall. Som et alternativ til å fylle flere containere og kjøre skytteltrafikk til gjenvinningsstasjonen, bestemte vi oss for å investere i en EPS-komprimator som reduserer volumet av EPS-avfallet til en brøkdel, sier Jan Gunnar Karlsen, daglig leder i Reno-Vest Bedrift i en pressemelding.

EPS-komprimatoren står i en 20-fots container, og har et eget aggregat som forsyner komprimatoren med strøm. Det gjør at den kan flyttes rundt til ulike anleggsplasser etter behov og brukes hvor som helst.

– Vi anslo at vi måtte kjøre omtrent 40 eksemplarer av 41 kubikkmeters avfallscontainere til nærmeste mottak - som var rundt fem timer unna. Komprimatoren sparte utbygger for mye transport, og samtidig løste det utfordringen med lite plass på byggeplass, sier karlsen.

Det komprimerte EPS-avfallet leveres til gjenvinningsanlegg der det foredles til ny råvare.

Leder i EPS-foreningen, Jan-Erik Engebretsen, mener flere burde se til løsningen til Reno-Vest i håndtering av EPS-avfall.

Komprimert EPS-avfall.

– Dette er en veldig god måte å behandle EPS-avfall på, både for å redusere utfordringer med areal og for å gjenvinne EPS. Vi vet at flere opplever det som krevende å samle inn, behandle og gjenvinne EPS riktig, sier Engebretsen.

Han legger til at man også kan spare både miljø og penger gjennom å bruke komprimatoren som et ledd i å omdanne EPS-avfall til ny råvare.

– Komprimert EPS-avfall har faktisk stor verdi og er ettertraktet som ny råvare i produksjon av nye produkter. Samtidig som man oppfyller miljøforpliktelser og tar vare på omverden, kan man i tillegg tjene penger, sier Engebretsen.