BNL-sjef Jon Sandnes frykter utviklingen i byggenæringen går i feil retning.

BNL-sjefen roper varsku om arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen

Adm. dir. Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL) frykter vi kan være vitne til en oppblomstring av arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen.

– Vi har den siste tiden sett flere enkeltsaker som bekymrer meg, og det er nå viktig at bedriftene har garden høyt oppe og at myndighetene ser på situasjonen og får en overordnet oversikt over utviklingen av arbeidslivskriminaliteten i næringen. Dette vil vi gjerne samarbeide enda tettere med myndighetene om, sier Sandnes til Byggeindustrien.

Han mener det har vært såpass mange saker den senere tiden at han frykter utviklingen går i feil retning.

– Nylig så vi blant annet flere meget uheldige momenter i TV2-programmet «Norge bak fasaden». Her fikk vi se arbeidere som bodde på en brakkerigg under meget dårlige forhold. Offentlige myndigheter hadde vært på besøk og gitt tvangsmulkt på grunn av forholdene. Men det hadde åpenbart ingen effekt – folkene bak opprettholdt driften som før, forteller Sandnes.

Han etterlyser nå ytterligere handling.

– For det første må mulktene være så høye at de får konsekvenser – og for det andre må deling av slik informasjon spres effektivt til de som har myndighet til å gripe inn. Vi må sørge for at det er nok ressurser til kontroll og tilsyn og når saker blir avdekket at det får konsekvenser. Juksemakere kan ikke få fritt spillerom, samtidig som det er avgjørende at bedriftene ikke er naive når det gjelder valg av samarbeidspartnere, legger Sandnes til.