Monica Mæland inviterer næringen inn til møte.

Kommunal- og moderniseringsministeren inviterer byggenæringen til klimamøte - BNL: Svært positivt

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland vil invitere byggenæringen til et møte om hvordan man kan få ned klimautslippene i næringen, etter initiativ fra næringen selv.

I en aviskommentar nylig etterlyste fem toneangivende bedriftsledere i byggenæringen strengere krav til lavere klimagassutslipp fra byggevarer. Kommunal- og moderniseringsministeren ble utfordret til å stille strenge krav til klimagassutslipp fra hele livsløpet til bygg, fra produksjon til avhending. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland svarte med å sende ballen tilbake til næringen - og uttalte at hun ikke er overbevist om at løsningen ligger i nye krav i byggeforskriftene. Det kom flere reaksjoner fra næringen, og nå inviterer hun næringen inn til møte.

- Jeg mener at dagens byggtekniske regelverk er et godt minimumsregelverk, og ønsker ikke å legge opp til nye krav og regler som gjør det dyrere å bygge. Når det er sagt er det viktig å få ned klimautslippene, og derfor vil jeg invitere næringen til meg for å diskutere hva vi kan gjøre, skriver kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en e-post til Byggeindustrien.

Strenge energikrav
Hun peker på at norske bygg er energieffektive og står for en liten del av våre klimagassutslipp.

- Vi har kanskje verdens strengeste energikrav og verdens beste bygg. Vi har skjerpet energikravene i byggteknisk forskrift til passivhusnivå, og med de nye kravene er nye bygg om lag 25 prosent mer energieffektive enn ved tidligere forskrifter, sier Mæland.

Regjeringen ønsker en verdensledende byggebransje, også når det gjelder energibruk. Statsråden vil derfor invitere til møte.

- Særlig er det viktig å se hvordan vi kan øke gjenbruk av materialer. Om det finnes aspekter ved regelverket som kan forbedres, så vil jeg selvsagt lytte til det, avslutter ministeren.

BNL godt fornøyd
Jon Sandnes, adm. dir. i BNL er godt fornøyd med tilbakemeldingen fra ministeren.

– BNL er fornøyd med at kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland tok vår oppfordring og nå inviterer byggenæringen til klimamøte, sier Sandnes i en kommentar til Byggeindustrien.

Da Kommunal- og moderniseringsministeren ble utfordret til å stille strenge krav til klimagassutslipp fra hele livsløpet til bygg, fra produksjon til avhending fra flere av BNLs store medlemsbedrifter, svarte ministeren med å sende ballen tilbake til næringen - og uttalte at hun ikke er overbevist om at løsningen ligger i nye krav i byggeforskriftene.

– Det kom flere reaksjoner fra næringen og BNL svarte med å be Mæland se på dette som mulighet til et godt samspill mellom næring og myndigheter for å klare å nå klimamålene. Jeg er overbevist om at det er helt avgjørende om vi skal lykkes at vi etablerer god dialog. Og som jeg også påpekte i innlegget er det også flere virkemidler enn TEK som Mæland kan ha i verktøykassen som for eksempel innkjøpskrav. At ministeren nå tar initiativ til et møte, viser at hun ønsker til å lytte til næringen. Vi ser derfor frem til dette møtet, sier Sandnes.

- Jeg er glad for at Monica Mæland ønsker å lytte til næringen. Som bransjeforening er Norsk Eiendom opptatt av å bygge bro mellom bransje og myndighetene. Jeg håper vi sammen kan finne konstruktive løsninger for både bransje og klima, sier administrerende direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer til Byggeindustrien.

- Vi har flere konkrete tiltak utover TEK som for eksempel lavere eiendomsskatt og byggesaksgebyr for grønne bygg. Som kommunalminister har hun mulighet til å anmode kommuner og å gi dem verktøy som de ikke har i dag, påpeker Norsk Eiendom-sjefen.