SVs leder Audun Lysbakken og Solveig Skaugvoll Foss, som er SVs fungerende finanspolitisk talsperson, presenterer SVs alternative statsbudsjett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SV vil fjerne Boligsparing for ungdom (BSU)

I sitt alternative statsbudsjett foreslår SV å avvikle ordningen Boligsparing for ungdom (BSU) som gir unge skattelette ved å spare til bolig.

– BSU er en urettferdig ordning. Det er fint å spare, men BSU belønner unge som allerede er rike nok til å kunne spare, sier Solveig Skaugvoll Foss, vararepresentant og fungerende finanspolitisk talsperson for SV på Stortinget, til Klassekampen.

De som benytter seg av ordningen får inntil 5.000 kroner i skattefradrag hvert år. I statsbudsjettet for 2020 er det budsjettert med å bruke drøyt 1,3 milliarder kroner til skattefradrag for BSU-sparing.

Foss sier SV heller vil prioritere å kutte dokumentavgiften fra 2,5 til 1,5 prosent, i tillegg til å gi Husbanken mulighet til å gi flere startlån.

Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim (H) kaller forslaget «rart».

– Det er viktig at flere unge sparer til bolig. Mange unge finner plass til sparing i trange budsjetter, nettopp fordi man får skattefradrag, sier Asheim.

Han er ikke bekymret for argumentet om at unge med rike foreldre i større grad har mulighet til å bruke BSU.

– Disse vil få hjelp fra foreldrene uansett, sier Asheim.

BSU er en spareordning for unge under 34 år. Man kan spare opp til 25.000 kroner i året og dette kan gi inntil 5.000 kroner mindre i skatt.