NKFs administrerende direktør Rune Aale-Hansen vil ikke ha et generelt innleieforbud. Foto: Alex Asensi

NKF-støtte til BNL - vil ikke ha generelt innleieforbud

Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) støtter Byggenæringens Landsforening (BNL) i at det ikke er ønskelig med et generelt forbud mot innleid arbeidskraft. De mener derimot det trengs strengere krav for å hindre «seriekonkurser».

– Det er ikke der problemet i arbeidslivet ligger. Utfordringen er, som BNL påpeker, omgåelse av eksisterende regelverk, skriver NKFs administrerende direktør Rune Aale-Hansen i en epost til Byggeindustrien.

NKF-sjefens kommentar kommer i kjølvannet av at Jon Sandnes, leder i BNL, torsdag uttalte at han ikke ønsker et innleieforbud.

Arbeiderpartiet og Fellesforbundet har bedt om et forbud mot innleid arbeidskraft utenfor reelle vikariater i Oslo-området, mens Senterpartiet, SV og Rødt ønsker innleieforbud i hele Norge.

– Dette illustrerer en veldig utålmodighet og en dyp bekymring. Vi i BNL har sammen med Fellesforbundet gått ut med klare anbefalinger om hvordan bestillere bør bruke innkjøpsmakten. Vi fikk et nytt regelverk fra første januar, men det viste seg tidlig at det var altfor mange omgåelser i regelverket og altfor lite oppfølging, sa Sandnes.

Rune Aale-Hansen i NKF sier han er glad for innskjerpingene som har kommet, og han er enig med BNL at man på bestillersiden har et ansvar for å stille krav.

– Det som er viktig framover er imidlertid forsterket innsats knyttet til kamp mot arbeidslivskriminalitet. Her har både vi på bestillersiden et ansvar for å stille krav, og leverandørsiden ansvar for å kontrollere underentreprenørene, ifølge Aale-Hansen.

Han mener et viktig hull som bør tettes er muligheten for å begå såkalt «seriekonkurs».

– I dag har det få konsekvenser å gå konkurs. At noen en sjelden gang går konkurs, er i denne sammenhengen ikke et problem. Utfordringen er de som spekulerer seg rundt systemet og går konkurs gjentatte ganger. Det bør derfor innføres bedre kontroll og noen rammer som setter grenser for hvor ofte innenfor et definert tidsrom man kan gå konkurs, før man havner i karantene og nektes å starte et nytt selskap. Dette tror NKF vil være et nyttig bidrag til bekjempelse av svart arbeid, som vi dessverre vet foregår i et visst omfang, mener Aale-Hansen.