Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skanska tapte i retten mot Akershus fylkeskommune

Skanska må betale litt over en halv million kroner i sakskostnader etter å ha stevnet Akershus fylkeskommune for retten for avvisning og avlysning av konkurransen om utbygging av Eikeli videregående skole. Fylkeskommunen fikk fullt medhold.

Det kommer frem av en dom avsagt 12. november i Oslo tingrett.

Akershus fylkeskommune frifinnes, og Skanska Norge dømmes til å betale 532.770 kroner i sakskostnader til fylkeskommunen i dommen.

Saken dreier seg i utgangspunktet om konkurransen om utbygging og ombygging av Eikeli videregående skole i Bærum. Konkurransen ble kunngjort 1. desember 2017. Prosjektet skulle gjennomføres som totalentreprise med løsningsforslag, og skolen skulle bygges som et forbildeprosjekt i FutureBuilt og bli den første plusshusskolen i Akershus. Ferdigstillelse var satt til juli 2020.

Skanskas tilbud var på i overkant av 231 millioner kroner. Fem entreprenører leverte tilbud, men samtlige tilbud ble avvist 27. juni 2018 på grunn av for høy pris og avvik fra reguleringsbestemmelsene.

Etter dialogmøter med tilbyderne ble et nytt konkurransegrunnlag send ut 27. juli 2018. Skanska leverte nytt tilbud, men fikk frist til 18. september samme år å levere revidert tilbud.

Etter en ny runde mottok Skanska en evaluering av tilbudet og fikk frist til 15. oktober med å levere endelig tilbud, hvilket entreprenøren gjorde. Elleve dager senere mottok Skanska et brev om avvisning av tilbudet og avlysning av konkurransen.

Krevde 4,9 millioner

Skanska valgte å ikke delta i ny konkurranse om Eikeli videregående skole, og stevnet Akershus fylkeskommune for retten våren 2019 for urettmessig avvisning og urettmessig avlysning med krav om erstatning for negativ kontraktsinteresse. Skanska krevde her i overkant av 4,9 millioner kroner av fylkeskommunen.

Akershus fylkeskommune har på sin side hevdet at Skanskas tilbud inneholdt forutsetninger om fremdrift som ikke var mulige. Konkurransegrunnlaget slo fast tildeling tidligst 7. november, og Skanskas tilbud forutsatte kontraktsignering innen 26. oktober.

«På denne bakgrunn mener retten det foreligger ikke ubetydelige avvik og uklarheter. Slik det fremgår over vil avviket og uklarhetene kunne føre til praktiske, fremdriftsmessige og økonomiske konsekvenser for gjennomføringen av kontrakten», heter det i dommen.

Saklig avlysning

Akershus fylkeskommune har i dommen fått medhold fullt ut, og retten skriver at «Etter rettens syn er avlysningen saklig. Det var grunnlag for å avvise Skanskas tilbud». Retten påpeker videre i dommen at de ikke er enige i anføringer fra Skanska om at konkurransegrunnlaget var uklart.

Skanska kommenterer overfor Byggeindustrien at de skal studere dommen nøye, men at de ikke har noen kommentar utover det.