Illustrasjon av Stavanger universitetssykehus inkludert fullføring av E-bygget. Ill. Nordic – Office of Architecture

Skal bygge 20.000 kvadratmeter ekstra på første byggtrinn av Stavanger universitetssykehus - vil koste 1,7 milliarder

- Ferdigstillelse av hele det såkalte E-bygget (behandlingsbygget) vil legge til rette for et mer komplett somatisk universitetssykehus på Ullandhaug allerede i 2024, melder Helse Stavanger.

Prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson (t.v.) og administrerende direktør Inger Cathrine Bryne. Foto: Helse Stavanger/SUS2023

Kostnadsrammen er på 1,7 milliarder kroner.

- Med det nye arealet vil det bli mulig å flytte mer av den somatiske aktiviteten på Våland opp til Ullandhaug når det nye universitets-sykehuset åpner. Dette er veldig bra både for pasienter og for våre medarbeidere, og det er god samfunnsøkonomi, sier administrerende direktør Inger Cathrine Bryne i Helse Stavanger i en melding.

Har hatt ønske om å fullføre alle byggetrinn

Da forprosjektet for første byggetrinn ble vedtatt i 2017, måtte halvparten av det avanserte behandlingsbygget, det såkalte E-bygget, kuttes fordi det ikke var økonomisk bærekraft til å bygge hele.

Både styret og ledelse i Helse Stavanger har ønsket å fullføre alle byggetrinn på Ullandhaug så snart det lar seg realisere økonomisk – og med en klar målsetting om å flytte den resterende delen av somatikken til Ullandhaug innen 2030.

- Da regjeringen i april i år offentliggjorde endringer i lånebetingelsene for helseforetakene, ga dette SUS nye muligheter til å realisere hele første byggetrinn, melder utbyggeren i meldingen.

Anbefaler styret å gå for mest omfattende alternativ

Administrerende direktør Inger Cathrine Bryne anbefaler styret i Helse Stavanger å fullføre hele det såkalte E-bygget (behandlingsbygget) i det første byggetrinnet av det nye universitetssykehuset på Ullandhaug.

Dette innebærer å bygge 20.000 kvadratmeter ekstra i tillegg til de vel 100.000 som allerede er under arbeid.

- Jeg anbefaler styret å gå for det mest omfattende av tre ulike alternativer vi har utredet. Vi har gjort grundige analyser som viser at dette er det klart beste alternativet med hensyn til økonomisk bærekraft, sier Bryne.

Dersom styret godkjenner planene, betyr dette at alle tunge funksjonene som stråleterapi, bildediagnostikk og PET/nukleærmedisin, medisinsk mikrobiologi, medisinsk biokjemi og patologi blir samlet på Ullandhaug. I tillegg kommer også nesten all dagkirugi i tillegg til de allerede planlagte operasjonsstuene.

På plan

Overordnet viser den økonomiske analysen, ifølge SUS, at kortere tid med to-delt somatisk drift gir store besparelser. Hovedtyngden av besparelsen er knyttet til forvaltning-, drift- og vedlikeholdskostnader (FDV) på Våland.

En del av utredningen som er gjort viser også at det er økonomisk fordelaktig å fortsette med fullføring av første byggetrinn når prosjektet har god fremdrift.

Ifølge SUS er det pågående byggeprosjektet på plan med både tid og kostnader.

- Under forutsetning at styrene i Helse Stavanger og Helse Vest godkjenner planene og under forutsetning av lånefinansiering, skal vi klare å sikre en framdrift som gjør at vi kan åpne det nye universitetssykehuset med hele behandlingsbygget ferdig i løpet av første halvår 2024, sier Bryne.

Ill. Nordic Architects