Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Fortsatt svak igangsetting av nye boliger

Salget av nye boliger holder seg stabilt, men igangsettingen er svak sammenlignet med tidligere år, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

Onsdag la Boligprodusentenes Forening frem sine tall for nyboligsalg og igangsetting av boliger.

Samlet for perioden i januar til oktober er det solgt en prosent færre boliger enn i samme periode i fjor.

I samme periode er det igangsatt 11 prosent færre boliger enn i 2018.

De siste 10 årene har det bare vært ett år (2010) med svakere igangsetting for perioden januar til oktober.

– Det mest spennende med boligstatistikken for oktober er at vi fortsatt har en relativt flat salgsutvikling. Når det gjelder igangsetting har tallene fram til september vist et tøft fall. Nå har det tatt seg noe opp. Det er bra, men vi ligger fortsatt lavt, sier han til Byggeindustrien.

Svakt salg av eneboliger

Jæger legger til at trenden med svakt salg av eneboliger fortsetter.

Mens salget av småhus og leiligheter mellom januar og oktober ligger stabilt på henholdsvis en prosent og seks prosent over 2018, har salget av eneboliger gått ned 15 prosent i samme periode.

Salget av eneboliger er dermed det laveste registrert for oktober måned de siste 10 årene.

– Det er ikke bekymringsfullt at salgskurven for eneboliger går ned i byer som Oslo, Bergen og Trondheim. Det som er bekymringsfullt er at kommunene ute i distriktene får mindre byggeaktivitet. Det kan på sikt føre til utfordringer i flere av dem, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avdempet boligmarked

Igangsettingen hittil i år er ned 17 prosent for leiligheter sammenlignet med 2018, mens småhus og eneboliger ligger henholdsvis to prosent og 4 prosent under.

– Moderat salg og svak igangsetting viser at vi fortsatt har et avdempet boligmarked. Vi opprettholder vår klare anbefaling om å oppheve boliglånsforskriften, sier Jæger, og tillegger at Regjeringeni ikke må innføre Finanstilsynets forslag om å stramme innforskriften.

Jæger påpeker også at det blir en utfordring for byrådet i Oslo framover å regulere flere boligtomter.

– Det er fortsatt aktører med mye penger på bok som vil bygge, spesielt i Oslo-markedet, hvor det er lite regulerte tomter. Utfordringen for det nye byrådet blir å regulere nok tomter. I tillegg er det en utfordring at reguleringsprosessene ofte sveller utover. Det bør være et mål å lage reguleringsplaner, som det ikke tar mer enn et år å bli ferdige med etter man sender dem inn. Det klarte man før.