Naturhistorisk Museum

OBAS Entreprenør har nå fullført restaureringen av Naturhistorisk Museum på Museplass i Bergen.

FAKTA

Sted: Bergen

Prosjekttype: Restaurering

Entreprisekostnad eks. mva.: 240 millioner kroner

Bruttoareal: 6.664 kvadratmeter

Byggherre: Statsbygg

Totalentreprenør: OBAS Entreprenør

Arkitekt: b+b arkitekter og Arkitektkontoret Schjelderup og Gram

Landskapsarkitekt: Arkadia Landskap

Rådgiver: Sweco l ITB-koordinering: PTS Consult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid, kjerneboring og betongsaging: Mimax l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm l Stål og trapp: RESR l Solavskjerming: Solskjermingsgruppen l Tømrer: Norgeshus Vest Norsk Bygg l Innredning: Faginnredning l Maler: Malermester Meusburger l Murer: Flis & Mur l Rørlegger: Bergen Rørteknikk l Elektro: Frøland & Noss l Ventilasjon: Hamstad l Automasjon: Celsius Teknikk l Heis: Thyssenkrupp Elevator l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Tore Eide l Lås, beslag, dørautomatikk: Heikki Bruvik l Glassarbeider - vinduer og dører, rehab antikvarisk glass, innbruddssikring varevinduer, solkontroll- og energispareglass: Fasader og Glass

Museumsbygget på Nygårdshøyden i Bergen er et av Bergens viktigste historiske bygg. Byggherre er Statsbygg, og OBAS Entreprenør har utført restaureringen av bygget i en samspillsentreprise. Arkitekt har vært b+b arkitekter og Arkitektkontoret Schjelderup og Gram, mens Sweco har vært rådgiver. Entreprisekostnad, uten merverdiavgift, er på 240 millioner kroner. Restaureringen startet i 2016, og bygget ble overlevert i august 2018 og ble åpnet av statsminister Erna Solberg 14. oktober i år. OBAS Entreprenør restaurerte i 2015 sørfløyen på bygget.

Store hvalskjeletter

Det er midtbygget og nordfløyen som nå er restaurert. Samlet areal er på 6.664 kvadratmeter, fordelt på kjeller og fire etasjer over bakken. Første etasje rommer vestibyle, butikk/resepsjon og utstillinger. I andre etasje er det utstillinger med blant annet 23 hvalskjeletter og en rekke andre dyr. Tredje etasje i nordfløyen står foreløpig tom. Loftet i midtbygg inneholder teknisk areal og Tårnsalen. Fjerde etasje i nordfløyen inneholder teknisk areal. I kjelleren er det undervisningsareal, konserveringsverksted, teknisk areal og garderober/toaletter.

Suksess med samspill

Prosjektleder Fredrik Nilsen i OBAS Entreprenør forteller at den største utfordringen i prosjektet var å senke gulvet i kjelleren med pigging og betongsaging.

– Arbeidet måtte utføres uten rystelser som skadet det fredede bygget, sier Nilsen.

Han sier at restaureringen har gått bra i samspill med Statsbygg, arkitekt og rådgiver. I 2018 fikk for øvrig OBAS og Statsbygg utmerkelsen Gullhammeren for god samhandling gjennom prosjektet.

OBAS Entreprenør praktiserte BIM og lean i prosjektet.

– Vi brukte BIM til visualisering og vi brukte lean i prosjektering og planlegging og i utførelse og ferdigstillelse. Jeg føler vi har vært privilegert som har fått være med å gjenskape naturhistorisk Museum. Vi hadde ikke klart det alene, men med en god gruppe aktører og med samspill har det gått bra, sier Nilsen.

Rektangulær form

Bygget har en rektangulær form med tre utbygg på østsiden og tre utbygg på vestsiden. Bærende konstruksjon er i tre med etasjeskillere i tre. Fasadene består av pusset tegl. Det er natursteinsmurer i kjelleren, og taket er tekket med sink. Det er treplanker på gulv og akustikkhimlinger i publikumsarealer. I kjelleren er det gipshimlinger.

Det ble praktisert rent tørt bygg under restaureringen. Bygget har nå universell tilkomst og er fullsprinklet.

Solavskjerming skjer med innvendige duker, dels fastmonterte og dels motoriserte.

Grunnen langs huset er drenert. På Museplass på østsiden av bygget er det lagt ny brostein og bygget en rampe for rullestolbrukere.

Tilstrebet Tek10

Naturhistorisk Museum er prosjektert og ført opp etter Tek10 i så stor grad som mulig. Bygget har vannbåren oppvarming. Det er nå gulvvarme i kjelleren. I første til fjerde etasje er det radiatorer, noen renoverte og noen nye. Noen soner i bygget har fått vannbasert kjøling, og bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Forløper for universitetet

Den midtre delen av museumsbygget er tegnet av arkitekt Johan Henrik Nebelong og er inspirert av italiensk renessanse. Grunnstein ble lagt ned i 1864 og Bergens Museum stod ferdig i 1866. Sidefløyene er tegnet av arkitekt Hans Jacob Sparre og ble ført opp i 1898.

Museet ble etablert på Rakkerhaugen på Nygårdshøyden (på en plass som var Bergens rettersted frem til 1803). Universitetet i Bergen (åpnet i 1948) bygger på forskning og undervisning ved museet. I dag er museet en del av universitetet.

28. februar 1873 observerte dr Gerhard Henrik Armauer Hansen leprabasillen gjennom et mikroskop i et laboratorium i museet og påviste at spedalskhet skyldes en bakterie og ikke var arvelig. Dette er bare et eksempel på viktig forskning som har skjedd ved museet.


Flere prosjekter