Rema 1000, Europris og Uno X i Eid Næringspark

defaultdefaultdefaultdefault

Bygget med Rema 1000, Europris og Uno X er starten på utviklingen av Eid Næringspark, et område for storhandel på Nordfjordeid etter modell av Digernes Næringspark utenfor Ålesund.

FAKTA

Sted: Eid Næringspark, Nordfjordeid

Prosjekttype: Forretningsbygg

Byggherre: Retail Eiendom (Rema Etablering Nordre Vestland 50 prosent, Wenaas Kapital/Dreg 50 prosent)

Areal: 2500 kvadratmeter

Prosjektkostnad: Cirka 40 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt: Wenaas Kapital (prosjektskisse), Ivest Consult/Åsen & Øvrelid (teknisk tegning)

Leietager: Rema 1000, Europris, Uno X

Totalentreprenør: Åsen & Øvrelid

Totalteknisk entreprenør: Caverion

Prosjektledelse byggherre: XPRO

Rådgivende ingeniører: RIB, RIBr: Ivest Consult l Landskaps-
arkitekt, RIV rør: Riksheim l RIG: Geo Konsult l RIByFy: Åsen & Øvrelid l RIE, RIV vent: Caverion

Underentreprenører, større leverandører bygnings-
messige fag:
Grunnarbeid: Norsand l Betongarbeid, tømrer: Åsen & Øvrelid l Betongelement: Stryn Betongelement l Stålkonstruksjoner: BT Stål l Glass- og aluminiumsarbeid: Bolseth Glass l Porter: Windsor l Taktekker: Skårhaug Taktekk l Maler: Øvrebø Fargehandel l Sandwichelementer: Ruukki l Flisarbeid: Brødr. Olsen l Vinduer: Norgesvinduet l Lås og beslag: Låssenteret l Kjøkken: HTH l Byggevareforhandler: A.O. Bakke l Ferdigbetong: Nordfjord Betong l Asfalt: Veidekke

Det er Wenaas Kapital og Rema Etablering Nordre Vestland som gjennom selskapet Retail Eiendom gjennomfører satsingen på det 30 mål store områder de har sikret seg opsjon på. Det 2.500 kvadratmeter store bygget som nå står klart, er første byggetrinn. Ifølge daglig leder Magne Jan Vik i Rema Etablering Nordre Vestland er de i dialog med en stor aktør for videre utbygging mot øst. Kontrakten ligger på bordet, bare signaturen mangler før de kan fortsette utbyggingen direkte.

Digernes i miniatyr

Wenaas Kapital er mest kjent for selskapet som har gått i spissen for utviklingen av Digernes Næringspark i Skodje kommune, noen kilometer øst for Moa i Ålesund. Her har det vært en rivende utvikling siste årene. Ifølge Vik oppstod relasjonen mellom Wenaas Kapital og Rema Etablering Nordre Vestland nettopp på Digernes. Rema var en av de første aktørene som etablerte seg der. Selskapet Retail Eiendom AS ble etablert i 2016.

Vik sier utviklingen av Eid Næringspark på Nordfjordeid er etter samme modell.

– Eid Næringspark blir et Digernes i miniatyr. Det er de samme vurderingene som ligger til grunn her som på Digernes. Vi ser at Nordfjordeid tar posisjonen som regionsenter i Nordfjord på samme måte som Førde i Sunnfjord. Her var et tilgjengelig, ferdig regulert område like ved trafikknutepunkt, og her er byggeklare hustomter for de som ønsker å komme hit og jobbe. Kommunen har vært fremoverlent, ting var på plass da vi kom hit, sier han om bakgrunnen for satsingen.

– Vi prøver å sette sammen aktører som står godt til hverandre. Rema 1000 ser at her er et område der vi tror handelen vil øke, og vi ønsker å ta del i den veksten. Europris er en aktør innen storhandel som bruker å legge seg tett opp til dagligvarehandel. Uno X er eid av Reitan som også eier Rema 1000, sier Vik om relasjonene og sammensettingen på området.

I likhet med de fleste byggene på Digernes, er også dette bygget for utleie. Byggingen startet i mars. Åpningen var 31. oktober.

Har med seg XPRO

En aktør som også henger med fra satsingen på Sunnmøre, er selskapet XPRO, en mangeårig samarbeidspartner med Wenaas. XPRO har hatt byggeledelse i regi av byggherre på prosjektet.

– Vi har etter hvert samarbeidet på mange prosjekter og kjenner hverandre godt. Det er en fordel. Dette var et prosjekt med kort byggetid der vi var avhengig av at alt stemte. Da er det avgjørende at vi vet hvor vi har hverandre, sier Jostein Løken, prosjektleder hos XPRO. Prosjektlederen vil berømme samarbeidet mellom byggherre, entreprenører, leietakere og kommune.

– Det gode samarbeidet har resultert i et prosjekt uten de store problemene, og det kan overleveres til rett tid og med riktig kvalitet.

Tilspisset konkurranse

Utbyggingen markerer også starten på en utvikling av sentrum med handel østover. Den store satsingen de siste årene har foregått på en fylling i sjøkanten med åpningen av et 11.500 kvadratmeter stort kjøpesenter i 2016 som høydepunkt. Både Coop Extra og Bunnpris holder til på senteret Alti, tidligere Amfi. På Nabotomten holder en eksisterende Rema 1000 til. Denne butikken har i en årrekke vært en av de største i Rema-systemet. Den norske dagligvarekampen er kommet til Nordfjordeid, siden Norgesgruppen er i ferd med å etablere Kiwi noen hundre meter bortenfor nybygget til Retail Eiendom. Remas svar på den tilspissede konkurransen er altså å etablere en butikk nummer to.

– I dag har Rema omkring 50 prosent av dagligvaremarkedet på Nordfjordeid. Vi tror markedet skal vokse, og vi vil være med på den veksten. Derfor etablerer vi en butikk nummer to, slik vi har flere steder. Det har også litt med beliggenheten å gjøre. Frem til nå har du kunnet kjøre øst-vest forbi her uten å se en eneste butikk, sier Magne Jan Vik.

Det er første gang Førde-baserte Åsen & Øvrelid samarbeider med Wenaas Kapital og Rema Etablering Nordre Vestland. Men partene ser ikke bort fra at samarbeidet kan fortsette etter gode erfaringene med dette prosjektet. Åsen & Øvrelid har nå opprettet avdeling i Ålesund og sikter mot mye av de samme geografiske nedslagsfeltet som samarbeidspartnerne på prosjektet.

– Samarbeidet har vært godt. Så sant prisen er riktig er det veldig aktuelt å samarbeide videre, sier Vik.

Stål og sandwichpanel

Prosjektansvarlig hos Åsen & Øvrelid Sverre Hatlestad sier byggingen har vært forholdsvis ukomplisert.

– Vi kom til en planert tomt der det var gjort grunnarbeid og skiftet ut masser. Vi startet med å legge ned fordrøyningsbasseng i grunnen. Dette skal ta unna det som måtte komme av store vannmengder i området. Videre la vi på pukk og avrettet. Vi punktfundamenterte for søyler, støypte betonggulv med ringmur på utsiden. På fundamentene ble det montert stålsøyler, og på disse ble det så montert gitterdragere i taket. BT Stål utførte denne jobben, sier Hatlestad.

– Ruukki veggelementer ble montert på stålsøylene. På ståldragerne i taket ble det montert TRP-plater som ble tekket opp, forklarer Hatlestad.

I handelsområdene innvendig og i lagerrom er gulvene flislagt. Sosiale soner, pauserom og toalett for ansatte er bygd opp med trevegger med malt gips på overflater og flislagte gulv også her.

– Slike bygg er ikke det vi har bygget mest av. Men det er forholdsvis enkelt å bygge så det har gått bra. Den største utfordringen var kort byggefase, det har vært hektisk.


Flere prosjekter