Spesiell rettssak startet i Nedre Romerike tingrett

Mandag startet en rettssak som kan bety mye for en rekke innbyggere i Brånåsdalen i Skedsmo. Boligeierne har saksøkt egen kommune etter at man i sin tid åpnet opp for husbygging på og ved et nedlagt avfallsdeponi.

Dette er en sak som har rullet i årevis, og som har gitt innbyggerne i Brånåsdalen en vanskelig hverdag. Saken omhandler kort og godt at en rekke boliger for flere år siden ble bygget på et tomteområde som tidligere var et avfallsdeponi, som i 1991 ble nedlagt. Dette visste man om da det ble gitt grønt lys til boligbygging i området. Man trodde man hadde kontroll – men det hadde de tydeligvis ikke. Dette har gitt utfordringer for en rekke av boligeierne i området. Mange boliger har fått setningsskader, men enkelte også har fått problemer med at gass siver inn i husene.

Saken har fått et lykkelig utfall for enkelte på boligområdet Brånåsdalen – men ikke alle. Tidligere har 22 leiligheter i et borettslag blitt kjøpt opp av kommunen, mens én bolig er kjøpt og revet. Men det er flere som mener de er hardt rammet av de utfordrende tomteområdene, og 14 boligeiere krever erstatning fra kommunen som i sin tid tillot bygging i området. De krever nå erstatning for tapene kommunens deponi har påført deres eiendommer. Boligeierne håper de vinner frem slik at kommunen må dekke tapene boligeierne vil oppleve ved å selge boligene. Ifølge NRK, som har fulgt saken tett, skal boligene i dag kun være verdt 30 prosent av normal verdi.

Dette er en spesiell sak som på mange måter savner sidestykke i Norge – men som kan påvirke flere som kan havne i en lignende posisjon. Det er hevet over enhver tvil at kommunen tillot bygging i dette området – selv om man kjente deponihistorikken - noe mange har fått svi for senere. Kommunen har også vært villige til å gjennomføre tiltak, men mener de nå har strukket seg langt nok ved det som allerede er gjennomført mot enkelte av boligene. De mener de som nå saksøker kommuner ikke har rett i sine krav – men at problemene ligger i at det er gjennomført for dårlige grunnarbeider i selve byggeprosessen.

Det hjelper selvsagt de aktuelle boligeierne i liten grad i dag. Flere bor i boliger med til dels store setningsskader mens noen også påpeker at de sliter med gass som siver inn. Alle forstår at det ikke er spesielt hyggelig å bo under slike forhold. Det er nær umulig å selge boligene – og man sitter i en skvis. Ingen vil kjøpe, og man ønsker heller ikke selv å bo der. Da er valgene få – og mange er nok meget spente på utfallet denne saken vil få. Skulle kommunen vinne frem vil dette bli en stor belastning, på alle måter, for boligeierne - og det kan bli en tung økonomisk bør å bære. Skulle kommunen tape vil det selvsagt bli en kostbar affære - i en sak som allerede har kostet kommunen dyrt, både i kroner, antall timer og anseelse. Kommunen ønsker selvsagt ikke at innbyggerne deres skal sitte i en slik situasjon vi nå ser, men de mener altså de har retten på sin side slik saken står. Det er satt av hele 20 dager i Nedre Romerike tingrett til saken. Uansett utfall i denne saken, taler mye for at vi får en anke videre til lagmannsretten. Det er heller ikke umulig at en slik sak går til Høyesterett - om den kan få betydning for andre som havner i en tilsvarende situasjon.