Mennene må på banen

Skal vi virkelig få fart på likestillingen og få flere kvinner og mer mangfold inn i byggenæringen må flere toppledere, og dermed flere menn, komme sterkere på banen.

Det finnes flere mannlige ledere i ulike deler av næringen som gjør en helhjertet innsats både ut mot næringen og omgivelsene rundt oss, samt legger til rette for mer mangfold internt i de ulike virksomhetene – men det er dessverre ikke mange nok. Erfaringen er at dette for ofte kun er noe det snakkes om ved de «riktige» anledningene – men at tematikken raskt kommer i bakleksa når hverdagen kommer. Dette viser som kjent også statistikken på likestillingen i byggenæringen. Selv om vi i lang tid har snakket om at vi må få flere kvinner inn i næringen – går det konkrete arbeidet fryktelig sakte. Det er fortsatt slik at det kun er rundt 2-3 prosent av den utførende delen av næringen som er kvinner – mens det i næringen totalt sett er på rundt 7-8 prosent. Ikke spesielt mye å skryte av der altså. Problemet er at tallene er så svake i seg selv – at de vil være med på å skremme unge kvinner som i utgangspunktet kunne tenke seg å gå inn i bygg og anlegg bort før de blir en del av næringen.

Det er dermed helt avgjørende at hele næringen tar et kraftig tak i denne problematikken. For å klare å øke tallene i så stor grad at det virkelig monner, må vi jobbe systematisk med dette over tid. I praksis innebærer dette at vi må få frem unge dyktige rollemodeller som viser vei – og som kan påpeke fordelene det gir å jobbe i byggenæringen. Samtidig er det viktig at disse rollemodellene også blir lyttet til av arbeidsgiverne hvor er tilknyttet og at man ser til å bruke deres erfaring til å rette opp det som ikke er bra. For selv om mye er blitt langt bedre med tanke på likestilling innen byggenæringen, er det dessverre mye som ikke er bra i det hele tatt også. Dette gjelder blant annet tilrettelegging på arbeidsplassene, ikke minst på brakkene ute i produksjonen. Det gjelder holdninger, kulturen ute i virksomhetene – og man må rett og slett se til at byggenæringen skal være et bra og givende sted å arbeide for alle, uansett bakgrunn eller utgangspunkt.

Og skal man virkelig få til den nødvendige utviklingen – må topplederne langt mer på banen. Det hjelper ikke at noen flinke går foran – her må en samlet ledelse i næringens virksomheter virkelig stå frem og vise vei med de riktige visjonene og holdningene. Men dette er noe som må gjennomføres også i praksis – og ikke bare være noe man snakker om. Erfaringene viser at på mange ulike samlinger og konferanser der mangfold og likestilling står i sentrum, så er det kvinnene selv om som dominerer møteplassen. Mennene og topplederne i næringen er ofte bare til stede når de selv skal holde innlegg i sakens anledning. Dette må være møteplasser for lederne, både menn og kvinner, som deltar aktivt for å vise frem at dette er noe man tar på alvor – og er interessert i lære mer om og være en pådriver. Dette kom blant annet frem onsdag da EBA og Elektroforeningen la frem resultatene fra en mangfoldundersøkelse. Rapporten ble presentert på en frokostmøte i NHO-huset onsdag med et rundt 30 deltakere - hovedsakelig kvinner. Her skulle det vært flere menn. Ikke overrakende viste undersøkelsen at ni av ti BA-bedrifter vil ha flere kvinner inn i bransjen – det skulle bare mangle.

Å få flere kvinner og mer mangfold inne i byggenæringen vil koste både tid og penger – men vi har ikke råd til å la være. Tilgangen på dyktige ansatte vil bli vår største utfordring til videre vekst og verdiskapning. Utviklingen går i riktig retning – men det går for sakte.