Folk må bli flinkere til å undersøke hvem de benytter i sine prosjekter

Innen nybygg-markedet er aktørenes holdninger til bruk av svart arbeid og fremveksten av arbeidslivskriminalitet på bedringens vei. Innen ROT-markedet er det dessverre fortsatt delvis kaotiske tilstander.

Få ting har blitt like mye omtalt innen byggenæringen som kampen mot svart arbeid og arbeidslivskriminalitet. Dette har medført en rekke tiltak og aksjoner - på tvers av hele næringen og i tett samarbeid med offentlige myndigheter. Dette har også gitt resultater. Vi kan på ingen måte si vi er kvitt problemet, men omfanget er kartlagt og målrettede tiltak satt i verk. Man kan alltid si det burde blitt gjort enda mye mer, ikke minst sett i forhold til omfanget av dette problemet. Det har likevel skjedd ting, og tematikken har høyt fokus både hos næringen selv og myndighetene. Forhåpentligvis vil det bli iverksatt enda flere målrettede tiltak, fulgt opp av de nødvendige bevilgninger, i tiden fremover.

Innen ROT-markedet (rehabilitering, ombygging og tilbygg) er dessverre situasjonen fortsatt mer eller mindre ute av kontroll. Omfanget av svart arbeid innen privatmarkedet florerer – og dette er en del av næringen som i stor grad forsvinner under radaren og hvor det er liten eller ingen oversikt. Med basis i ulike stikkprøver som er gjennomført, ser man raskt hvor omfattende problematikken faktisk er - og hvor stort dette markedet har bygget seg opp til å bli.

Vi tror det har skjedd ting med holdninger også innen dette feltet. Det er nok for eksempel ikke like stuerent å skryte av hvor svart og billig man kan få utført jobber hjemme i dag som for noen år siden – men det kan dessverre se ut til at omfanget fortsatt er tungt til stede når det kommer til ulovlig arbeid på mange hjemmeadresser rundt om i landet. Også større arbeider blir gjennomført uten noen form for kvitteringer – der all betaling skjer via kontanter. Pengene går rett i lomma til prosjektleder eller utbyggingsfirmaet som er hentet inn, som betaler cash videre til sine «ansatte».

Innen dette markedet er det dermed omfattende utfordringer både med tanke på svart økonomi og HMS – og er noe som både går utover de involverte ansatte i prosjektene - men er noe som i stor grad også skader storsamfunnet og den norske modellen.

I en artikkel på bygg.no mandag kommer det frem et skremmende eksempel som det nok dessverre finnes mange av. A-krimsenteret i Tønsberg gjennomførte etter flere tips aksjoner på en adresse i området og her oppdages det at selskapet som var leid inn til en jobb på en privatadresse hadde milliongjeld til staten og innehaver er underlagt konkurskarantene. HMS-arbeidet var under enhver kritikk, selskapet utga seg for å være arbeidsgiver, men betalte sine medarbeidere svart og merverdiavgiften som er ført opp på faktura gått rett i innehaverens lomme. Når man arbeider under slike forhold er det selvsagt umulig for seriøse aktører å vinne frem i konkurransen. Denne typen selskaper kan utføre jobber for helt andre summer enn seriøse virksomheter. Dette skader dermed konkurransen i markedet, i tillegg til at man utnytter ansatte og svindler unna store summer som skulle tilfalt storsamfunnet.

Det er lett å peke på at nettopp storsamfunnet må gjøre mer for å hindre at denne typen personer og virksomheter får mulighet til å drive butikk på denne måten. Det er også helt riktig – det må iverksettes flere tiltak som kan hindre denne typen aktører å kunne ta på seg jobber og sko seg på det norske velferdssamfunnet – som faktisk er under press om denne typen virksomheter får holde på. Dette er likevel et ansvar du og jeg som privatpersoner også har. Det er mulig å forstå at det kan være vanskelig å manøvrere seg i dette markedet om man skal ha noen til å utføre en jobb. Men også alle vi som privatpersoner har et stort ansvar innen dette feltet – vi har en ansvar for å gjøre en jobb med å undersøke om firmaet vi vurderer å leie inn faktisk følger de lover og regler som gjelder. Noen kjappe undersøkelser og søk på nettet er alt som skal til for å finne ut av dette. Og om det er noe som skurrer – må man selvsagt sjekke enda mer. Og for all del – ikke la deg blende av en god pris. Er prisen langt lavere enn konkurrentene må du spørre deg hvorfor det er slik – og er noe for billig til å virke sant – så er det selvsagt noe som ikke stemmer. Her har vi alle en plikt til å gjøre noen undersøkelser - og vi skjønner ikke at folk tørr å leie inn firmaer de vet opererer på feil side av loven – og ser man at arbeidene usettes for stor fare på byggeplassen må man rett og slett ta affære og avslutte oppdraget.

Om du som privatperson benytter deg av arbeidere eller selskap som ikke følger reglene, risikerer du selvsagt selv også å gå på en kraftig smell. Som byggherre har du et omfattende ansvar for å se til at alt er på stell – og om du bevisst fraskriver deg et slikt ansvar, vil det få konsekvenser om myndighetene banker på døra. Tenk på at du kan straffes med store bøter om du benytter deg av aktører som bryter loven.