Elever i videregående skole og studenter på byggfag fikk 22. oktober høre hva BIM er og hvilken nytte vi har av det i byggenæringen.

Lærte at BIM blir stadig viktigere

22. oktober fikk elever i videregående skole, lærlinger og studenter fra Fagskolen i Hordaland og HVL høre hva BIM er og hvilken nytte vi har av det i byggenæringen.

EBA Vestenfjelske/Byggopp, Sotra vgs, Fagskolen i Hordaland og HVL stod bak arrangementet, som ble holdt på Høgskulen på Vestlandet (HVL) på Kronstad i Bergen.

LAB Entreprenør, Constructa Entreprenør, Brødrene Ulveseth, Skanska, Kruse Smith Entreprenør, Veidekke Entreprenør og Moelven Modus hadde stands på arrangementet og presenterte seg innen BIM og som fremtidig arbeidsgiver. Byggopp hadde stand der deltakerne fikk prøve å gå rundt på en virtuell byggeplass.

Produktsjef Lars Bjørkhaug i Catenda fortalte at BIM (Bygningsinformasjons Modellering) blir stadig viktigere i byggenæringen.

– BIM ble tidligere primært brukt av arkitekter, rådgivere og tekniske entreprenører. Nå blir det også i større grad brukt av entreprenører. Vi vet at jo lenger ut i et byggeprosjekt, desto mer kostbart er det å gjøre endringer. Med BIM kan prosjektering gjøres tidligere og endringer blir rimeligere. Det er mulig å simulere selve byggeprosessen for å se på byggbarhet, sa Bjørkhaug.

Ifølge Bjørkhaug er BIM også viktig i et byggs livssyklus.

– BIM brukes i både programmering/prosjektering, bygging og drift/ombygging. Vi ser at det kommer nye og spesialiserte verktøy for bruk av BIM på byggeplasser, noe som vil gi stor gevinst. Det blir viktig å velge det verktøyet som gjøre jobben best, og ikke gå for en swiss army løsning.

Hovedprosjektleder Kristian Brandseth ved Prosjektkontoret i Helse Bergen sa at BIM gjør det mulig å ha tilnærmet papirløse byggeplasser. Ved bygging av BUS2 (andre byggetrinn for nytt barne- og ungdomssykehus ved Haukeland Universitetssykehus) har man kuttet ut papir. Alt går digitalt med nettbrett og digitale tavler. Han sa det var nyttig å kunne modellere slik det faktisk skal bli bygd.

Anleggsleder Einar Ruud i Kruse Smith Entreprenør sa at under bygging av K2, et kontorbygg på 15.000 kvadratmeter ved HLV hjelper BIM aktørene til å se hvordan byggeprosessen best kan samordnes. I K2 er det BIM-kiosker i hver etasje.