Leder av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Helge Orten (H).

Høyre raser mot Oslo-byrådets vei-skroting

- Arrogant, mener leder for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Helge Orten (H).

Tirsdag formiddag la byrådet i Oslo frem byrådserklæringen for perioden 2019-2023.

Her kommer det blant annet frem at de ikke vil gjennomføre utbyggingen av E18 Vestkorridoren og E6 Oslo Øst.

Byggeindustrien har ikke lyktes med å få kontakt med samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) som er på tjenestereise i Singapore, men på Stortinget er regjeringspartner Høyre svært misfornøyd med planene til Oslo-byrådet.

- Vi opplever at dette er arrogant. Her svikter byrådet i Oslo resten av regionen. Dette er viktige regionale og nasjonale prosjekter som både bør og må gjennomføres så raskt som mulig, skriver Helge Orten i en tekstmelding til Byggeindustrien.

Han sier de ikke kommer til å vike en tomme i de omdiskuterte veiprosjektene.

- Vi kommer til å ha fullt trykk på å gjennomføre disse prosjektene i tråd med det vi har sagt i NTP, skriver Orten.

Byrådet skriver i erklæringen at man ikke har råd til alt som ligger i Oslopakke 3.

– Porteføljen i Oslopakke 3 er kraftig underfinansiert, og det må i årene fremover gjøres tydelige prioriteringer. Byrådet mener prosjektene i Oslopakke 3 må bidra til å redusere klimagassutslipp og biltrafikk, og at store veiprosjekter som ikke bidrar til dette, slik som E18 Vestkorridoren og E6 Oslo Øst, ikke kan gjennomføres. Byrådet vil jobbe for strakstiltak på disse strekningene som kan redusere støy og forurensning umiddelbart, som redusert trafikk, bedre støyskjerming, lavere fartsgrense og planting av flere trær, heter det i erklæringen.

Samtidig vil byrådet prioritere ny T-banetunnel gjennom sentrum inkludert Majorstuen stasjon, Fornebubanen, nytt signal- og sikringsanlegg, utbygging av sykkelveier og trikkeprogrammet.

Byrådet vil også fremskynde gjennomføringen av Oslos sykkelplan ved å bygge totalt 100 kilometer ny og oppgradert sykkelinfrastruktur innen utgangen av 2023.