Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

COWI-rapport: 9 av 10 er villige til å reise grønt til Trondheim sentrum

En ny COWI-rapport viser at hele 92 prosent av besøkende i Trondheim sentrum enten reiser "grønt" eller er åpne for å gjøre det dersom tilbudet blir bedre.

– Det viser et betydelig potensial for mer bærekraftig transport i Trondheim, sier COWI-ekspert i en pressemelding.

Dette kommer frem i rapporten " By uten bil – utopi, urettferdig eller vidunderlig?" som COWI lanserte på Dokkhuset Scene i Trondheim 21.oktober. Ifølge undersøkelsen utgjør kollektivreisende til Midtbyen den største transportgruppen med 42 prosent, mens en tredjedel går eller sykler. Kun en fjerdedel benytter privatbil til Midtbyen.

Og bilistene er i tillegg endringsvillige, viser undersøkelsen. Kun 8 prosent av respondentene anser privatbil som det eneste aktuelle reisemiddelet – resten kan vurdere et "grønt skifte".

– Mediebildet det siste året har vært preget av motpoler, og det har gitt inntrykk av at folk er mye mer knyttet til bilen sin enn det vår undersøkelse viser. Vi mener dette viser at det eksisterer et betydelig potensial for et grønnere Trondheim, sier Øystein Berge, samfunnsøkonom og transportekspert i COWI.

De med høyest inntekt kjører mest bil

Rapporten viser også at reisemetodene endrer seg i takt med husholdningens inntekt. For personer i Trondheim med lavest inntekt, bruker 20 prosent privatbil mens 47 prosent reiser kollektivt. For de fra husholdninger med inntekt over halvannen million er resultatet omvendt. I denne gruppen bruker 46 prosent bil til sentrum mens kun 22 prosent reiser kollektivt.

– I Trondheim er det en tydelig sammenheng mellom inntekt og transportmiddel for reiser til sentrum. Vi så dessuten at økonomi er hovedårsaken til at kollektivreisende velger nettopp den transportmetoden. Det kan ha sammenheng med byens høye andel studenter, men det er likevel en tydelig tendens som bekrefte noen myter om hvem den typiske bilisten er, fortsetter Berge.