Nygaardsplassen

Prosjektleder Stig Erik Holm i AF Bygg Østfold er godt fornøyd med et vel gjennomført prosjekt.

Flott arkitektur preger Nygaardsplassen midt i Fredrikstad sentrum, som AF Bygg Østfold har satt opp.

Fakta

Sted: Fredrikstad

Prosjekttype: Utleieleiligheter og næringslokaler

Byggherre: Cityplan

Totalentreprenør: AF Bygg Østfold

Kontraktssum eks. mva.: 87 millioner kroner (eksklusiv innredning og næringsarealer)

BTA: 4.695 kvadratmeter

Arkitekt: MAD arkitekter

Landskapsarkitekt: COWI

Rådgivere: RIB, RIA, RIByFy, RIEn, RIVA: Cowi l RIG: NGI l RIBr: UnionConsult l RIV vent: Enøk Systemer l RIV rør: Borge Rør l RIE: Caverion

Underentreprenører og leverandører: Rør: Borge Rør l Elektro: Foss-Elektro l Ventilasjon: Enøk Systemer l Heisanlegg: TKS Heis l Stikning: Geomatikk Survey l Grunnarbeid og spunting: Råde Graveservice l Peling: Entreprenørservice l Prefab råbygg: Eiqon l Kjerneboring: Diamantboring l Stillasarbeider: Christiania Stillas l Branniso og branntetting: Firesafe l Badekabiner: Part l Injeksjon: Injeksjonsteknikk l Vinduer og dører: Dør & Vindu l Blikkenslager: Blikkenslager Frode J. Kristiansen l Taktekker: Byggpartner l Maler: Prosjekt Håndverk l Lås og beslag: Certego l Himlingsarbeider: System 1 l Taksikring: Fallsikkerhet l Epoxy industribelegg: Solberg Gulv Industribelegg l Røykluker: Brann & Sikkerhetsforum l Tetthetskontroll og termografering: IRPA l TRP: Byemark Stål l Fasadetegl: Einar Stange l Byggevarer: Optimera l Kjøkken og Garderobe: Skattum Handel l Metallarbeider: Torsnes Industriservice l Parkett og laminat: Parkettpartner l Utomhus: Rosendal Utemiljø l Avretting: Progulv

Prosjektet består av 39 utleieleiligheter fordelt på to bygg og seks etasjer på det høyeste, med næringsarealer i hele første etasje. Det nye bygget er plassert oppå en eksisterende parkeringskjeller.

– Vi har pelet gjennom kjelleren, og bygd over den. Parkeringskjelleren bærer ikke bygget vårt, så det er to separate konstruksjoner, sier prosjektleder Stig Erik Holm til Byggeindustrien.

Byggestart i mai i fjor

Det var i mai 2018 at AF Bygg Østfold startet byggearbeidet med Nygaardsplassen – et prosjekt som arkitektonisk fremstår som et slags mini-Brooklyn i plankebyen.

– Det har vært en veldig stram byggetid, der den største utfordringen lå i at næringsarealene ikke var avklart ved prosjektstart. Vi har hatt trange riggforhold, da vi bare har hatt selve tomta å forholde oss til. Det gjorde at vi til enhver tid ikke kunne ha mer utstyr og materialer enn det vi trengte der og da, noe som gjorde det utfordrende å få flyt i logistikken. Men selve byggingen har gått veldig greit, sier Holm.

Høy grunnvannstand

Gjennom byggeprosessen måtte AF Bygg Østfold også ha fokus på å beholde tettheten i den eksisterende parkeringskjelleren.

– Området består av leire, og det er veldig høy grunnvannstand her. Stålkjernepelene som er fundamentert til fjell, går 15-20 meter dypt, forklarer prosjektlederen.

Nygaardsplassen består av utleieleiligheter, som varierer fra cirka 40 til 70 kvadratmeter. Byggene er satt opp i plasstøpt betong, stålbæring og med plattendekker i etasjeskillene. Fasaden har fem ulike teglsteintyper, fugemasser og murforbandt.

Innvendig har leilighetene normal standard med laminatgulv, malte gipsvegger og tak. Det er flislagte bad i prefabrikkerte rom.

– Godt samarbeid

– I første etasje, der det er næringsarealer, er det olja eikedører og eikevinduer. Leilighetene har elektrisk oppvarming, mens det er vannbåren fjernvarme i næringsdelen, sier Holm, som i det store og hele er fornøyd med gjennomføringen av prosjektet.

–Vi har hatt et godt samarbeid med arkitekt, byggherre og leverandører. Selv har vi vært et team på fem personer her, og det er våre egne fagarbeidere som har utført tømmer- og murarbeidet. Hyggelig er det at vi har fått mye ros og positiv omtale for fasade og utførelse, og spesielt morsomt er det at vi har brukt egne fagfolk til dette arbeidet, sier Holm.

– Et appartementshotell

Prosjektsjef Cecilia Brynhildsen hos byggherren Cityplan AS, betegner Nygaardsplassen som et appartementshotell.

– Vi ser at det er et marked for dette her i Fredrikstad, og vi ser det i sammenheng med andre prosjekter vi er i gang med i byen, sier Brynhildsen til Byggeindustrien.

Ifølge byggherren tilbys leilighetene som alternativ til hotellrom, fra enkeltdøgn til noen ukers opphold. Det tilbys vask, sengetøyskift, resepsjonist og døgnåpen vakttelefon.

– Hvem er aktuelle leietakere?

– Vi tenker på næringsaktører som trenger et bosted for sine ansatte, sier Brynhildsen.

Hun sier at det har vært et utfordrende prosjekt da planløsningen for næringsarealene ikke var avklart ved kontraktsinngåelse med AF Bygg Østfold.

– Mye støy midt i sentrum gjorde det også utfordrende for naboer, men de har vist stor forståelse under byggetiden. Jeg vil også takke AF Bygg Østfold for et godt samarbeid gjennom hele prosessen, sier Brynhildsen.

– En byreparasjon

Arkitekt og partner i MAD arkitekter, Karoline Kolstad Heen, skriver i en e-post til Byggeindustrien at de med et enkelt grep har gjort en del av et glemt torg til byens nye hjerte.

– Det er en byreparasjon som ivaretar sentrumsplanens intensjoner om fortetting og flere boliger for å skape byliv. Grepet gir sentrumsgatene to nye byrom. En smal passasje med uteservering på to sider, bringer tankene til sydligere strøk, gatebredden er smalere enn byens øvrige gater for å skape et nytt og annerledes byrom, skriver Heen.

Passasjen leder mot en piazza innerst på Nygaardsplassen, og denne er nå komplett innrammet med byfasader av tegl fra flere epoker.

– De nye byggene er delt opp i størrelser som er tilnærmet lik den historiske parselleringen i Fredrikstad sentrum. Byggene får hvert sitt uttrykk med ulik tegl, forband og detaljering. Bruken av tegl forankrer prosjektet i det historiske kvartalet det står i, og gir det en følelse av noe varig og solid. Det har vært et svært spennende og samtidig komplekst prosjekt å jobbe med i det indre av Fredrikstad sentrum. Byggene er bygget over en eksisterende parkeringskjeller og både entreprenør AF Bygg Østfold og rådgivergruppen har gjort en kjempeinnsats med å få dette til, skriver Heen i e-posten.


Flere prosjekter