F.v. Morten Skinnarmo (markedssjef i APX systems), Andrè Mamelund (tjenesteansvarlig bygg i Logiq), Jan Erik Evanger (adm. dir i APX systems) og hjalmar Wiik (salgssjef i APX systems).

APX systems og Logiq lanserer buildCONNECT på Bygg Reis Deg

APX systems kunne på Bygg Reis Deg 2019 sammen Logiq lansere nyvinningen buildCONNECT.

Dette er en digital plattform for samhandling mellom aktørene i byggenæringen – og som skal sikre en mer effektiv drift.

- BuildCONNECT gjør at både entreprenører, produsenter og grossister kan få en samordnet vare- og dataflyt. Produksjon, logistikk og transport er koblet sammen med APX systems sin VareFlyt 4.0. Alt henger sammen, uten flaskehalser. Med hele fire nivåer hvor den enkleste konsentrerer seg om et enkelt men presist varemottak, er det enkelt å komme i gang, sier Jan Erik Evanger, adm. dir. i APX systems. Han har gjennom en årrekke arbeidet med å strømlinjeforme varflyten innen flere ulike næringer - blant annet innen dagligvarehandelen.

- Innen denne sektoren har man kommet mye lenger enn i byggenæringen, som også viser igjen på fortjenesten. Det har tatt tid å få byggenæringens aktører inn på denne tankegangen – men vi ser nå at interessen øker stadig og at langt flere enn tidligere ser nytten av å strømlinjeforme vareflyten - og dermed også kan legge opp til en mer effektiv drift og å kunne legge igjen mer på bunnlinjen, legger Evanger til.

Digitale løsningerpå Bygg Reis Deg
ByggReisDeg går denne uken av stabelen med en større deltakelse og interesse enn noen gang.

- Digitale løsninger har for første gang fått sin egen hall med sterkt fokus på nye løsninger. buildCONNECT er nettopp en digital løsning som har til hensikt å la aktørene samhandle digitalt, sier en fornøyd Morten Skinnarmo, markedssjef i APX systems.

Forbedret lønnsomhet
- Mange av byggenæringens virksomheter sliter med lav lønnsomhet, tungvinte og upresise samhandlingsformer der man i stor grad fortsatt benytter manuelle verktøy. Det er fortsatt mest vanlig å gjøre sine bestillinger per telefon. Med elektronisk kommunikasjon i form av EDI-kommunikasjon så vil Logiq ta hånd om alle handelsdokumenter, slik som ordre, ordrebekreftelse, pakkseddel og faktura, legger Evanger til.

- Begynn med det enkle
Undersøkelse foretatt av Bygg21 viser at det er en svært liten del blant entreprenører som foretar varemottak.

- Et enkelt første steg med elektroniske hjelpemidler er et elektronisk varemottak. Med en håndskanner leser man av strekkoden eller RFID etiketten ved mottak av varen. Dette vil gi bedre kontroll med at mottatt vare er i tråd med hva som er bestilt, og vil kunne være et tiltak til bedre lønnsomhet, sier Skinnarmo.

Byggeplasslogistikk
På en byggeplass håndteres det store varemengder hver eneste dag.

- Med gode kommunikasjonshjelpemidler så kan man ha god oversikt over hva som ankommer byggeplassen. Dette er et effektivt hjelpemiddel til å styre varestrømmen inn på byggeplass. På de fleste byggeplasser er det trangt om plassen så god logistikk er en forutsetning for å skape god flyt. Ved hjelp av elektronisk informasjon/EDI vil man motta beskjed om hvilke varer som ankommer byggeplassen til enhver tid, sier Andrè Mamelund, tjenesteansvarlig bygg i Logiq.

Både Evanger og Skinnarmo peker på at gjennom god merking av produktene som anvendes i et bygg har man også full sporing og dokumentasjon av byggets bestanddeler.

- Det er en viktig faktor for fremtidig bærekraft at man er i stand til å bytte ut og gjenbruke byggets materialer. FDV dokumentasjon kan automatisk følge med bygget og kobles mot BIM, sier Evanger.

- BuildCONNECT er bygd på åpne standarder der man benytter GTIN, SSCC, merking og ikke minst EDI via Logiq sin EDI-plattform. Pakkseddel nivå tre er en selvfølge og systemet håndterer også å splitte ordren til flere leverandører, sier Mamelund.