LINK var byggeskikkspris i Stavanger

LINK arkitektur dro hjem Stavanger Kommunes Byggeskikkpris for Industri Energi-kvartalet i Kongsgata.

Under en seremoni på Ledaal fredag ettermiddag, ble Industri Energi-kvartalet i Kongsgata 52-60, hedret med Stavanger Kommunes Byggeskikkpris. Temaet i år var «byliv» og kommunen ønsket å hedre det prosjektet som på en forbilledlig måte gir rom for det gode bylivet.

Link Arkitektur har stått for arkitektur og landskapsarkitektur i prosjektet. Det er blitt lagt stor vekt på at utvidelse og oppgradering gjøres i et byplanmessig, antikvarisk og arkitek­tonisk godt grep i en sentral og utfordrende situasjon i Stavanger sentrum.

- Jeg synes vi har fått til en god transformasjon av tre gamle bygg og tre nye bygg som sammen danner en helhet. Ved å åpne opp den innvendige fasaden har vi knyttet byggene sammen med respekt for byen. På den måten har vi sørget for at en større næringsbedrift kan etablere seg i harmoni med småhusskalaen i sentrum. Det gode bygrepet har bidratt til å skape liv i Kongsgata, sier Hanne Kruse, leder for Team Stavanger i LINK arkitektur i en pressemelding.

Juryens begrunnelse var som følger:

«Kongsgata 52–60 representerer en interessant tilnærming til hvordan den bygde byen tas i bruk på en ny måte, og hvordan mindre bygninger kan slås sammen for å romme en stor arbeidsplass. Ved å rehabilitere bygningene mot Kongsgata, og legge til nye bygninger, er opplevelsen og identiteten til Kongsgata bevart. De nye byggene er moderne i sitt formspråk, samtidig som de i rytme og skala kompletterer gateløpet i god dialog med de eksisterende bygnin­gene. Nybygget mot Bergelandsgata tar i bruk tegl på en ny og spennende måte, og binder sammen den småskala trehusbebyggelsen mot Kongsgata og 90-tallsbebyggelsen i Bergelandsgata.

Det arkitektoniske grepet gjør Kongsgata 52-60 til et foregangsprosjekt som viser hvordan større bedrifter kan etablere seg i byen ved å ta i bruk eksisterende bygningsmasse. Kongsgata 52-60 viser en ny og kreativ måte å ta i bruk den bygde byen på, og er et godt eksempel på at man kan få til næring i sentrum og samtidig bevare byens kvaliteter. Den gode byen er en miks av ulike funksjoner, og arbeidsplasser i sentrum er et viktig premiss for det gode bylivet.»