Thomas Bjerke hos Arnesen Frøhaug bruker løsningen på oppføringen av en enebolig i Holmenkollen. Foto: Katrine Lunke

Har lyktes med håndbasert forskaling - viser frem løsning på Bygg Reis Deg

Interessen for Maxbo Teknikks AluFix-system har økt kraftig. Denne uken viser de frem løsningen på Bygg Reis Deg.

– Dette er en løsning som kan håndteres uten kran, noe som er en stor fordel i svært mange prosjekter, sier Pål Kjustad, salgssjef i Maxbo Teknikk.

Lang levetid

AluFix består av lukkede og pulverlakkerte aluminiumsprofiler. Et typisk element er tre meter høyt, og fra 25, 40 eller 75 centimeter bredt. På disse varierer vekten fra 21 til 46 kilo.

– At elementene er så lette, gjør at de kan håndteres av én person. For mange som jobber alene er dette helt avgjørende. Samtidig tåler elementene det samme støpetrykket som større systemer i stål, sier Kjustad i en melding fra selskapet.

Han peker på at i tillegg til vekten gjør også overflaten løsningen populær.

– Profilene har en såkalt Alkus-hud. Det er en plastoverflate som gir et spesielt glatt og jevnt resultat. Den oppførere seg også helt likt uavhengig om det er varmt eller kaldt, sier salgssjefen.

Han forteller at overflaten kan gjenbrukes over 1.000 ganger, og har en syv års garanti.

– Den er også hundre prosent resirkulerbar. Alkus har i tillegg en god isolasjonseffekt, og trekker ikke til seg vann. Den er enkel å spikre i ved behov, og hullene vil lukke seg etterpå. Overflaten kan også repareres på byggeplassen, hvis den skulle bli skadet, sier Kjustad.

Maxbo Teknikk både selger og leier ut systemet.

– Systemet kan brukes i flere situasjoner, blant annet til boligbygg, næringsbygg, anleggsprosjekter, fundamenter og garasjer. Nå er så og si hele lageret leid ut, og en ny leveranse er derfor på vei inn til lageret, sier han.

Brukt i tunnel

AluFix produseres av tyske Mava. De leverer også Mammut-systemet til Maxbo Teknikk.

AluFix ble blant annet brukt da NCC førte opp tekniske bygg i den nye Bjørnegårdstunnelen på E16 ved Sandvika.

– Her var det trangt, lavt under taket og lite tilgjengelig for kraner. Løsningen ble dette systemet, som NCC valgte å leie. Den store fordelen var at elementene kunne bæres på plass, uten bruk av kran, sier salgssjef Kjustad.