Sverre Tiltnes og Synnøve Lyssand Sandberg.

- Tillit avgjørende for kraftig verdiskapning

– Det viktigste er tilliten, sa sjefen for Oslo S Utvikling, Synnøve Lyssand Sandberg, på tirsdagens frokostmøte i regi av Bygg21. Der fortalte hun hvordan OSU jobber sammen med AF Gruppen i Bjørvika for å få til opp mot 40 prosent økning i verdiskapingen.

Dagens tema var beste praksis for samhandling i byggeprosjekter.

Oslo S Utvikling og AF Gruppen skal bygge .1400 boliger i Bjørvika. Målet er å finne en samarbeidsform som kan gi en kraftig økning i verdiskapningen, i forhold til tidligere.

– Vi bruker mange av rådene fra Bygg21 og samspillsveilederen for å få til mellom 20 og 40 prosent merverdi, sa OSU-sjefen.

– Når det gjelder hvordan kan vi få hjelp fra Bygg 21 for å nå våre mål, så der det råd nummer tre som er det beste. Det sier at man bygger best med åpenhet og tillit. Jeg har en grunnleggende tro på det å jobbe sammen, i veldig mange sammenhenger. Og det viktigste er tilliten. Det er grunnlaget for alt som skal skje gjennom hele prosessen og helt i tråd med OSUs egne verdier, mener Sandberg.

OSU og AF følger i stor grad hovedanbefalingene fra Bygg21 når det gjelder samarbeid, og en av disse er å definere ambisjoner og mål. For å nå disse i samarbeidet med AF, mener OSU-sjefen det er viktig å inkludere alle som er med i prosjektet i målformuleringen. Derfor har OSU brukt sensommeren på å formulere målene for det som skal skje de neste årene, og beskrevet disse i to måltavler - en for verdiskapning en for attraktiv bydel.

– Så oppgavene med å beskrive mål er vi i ferd med å få på plass, sier hun. I tillegg har OSU klargjort deres forretningsprosess og prosjektprosess, og er i ferd med å definere prosjektteam. Sammen med AG Gruppen har de så laget en samarbeidsavtale på et overordnet nivå mellom AF og OSU, og etablert samhandlingsarenaer.

– Vi er i gang med dette arbeidet, men det er ikke perfekt det vi gjør nå. Vi ser blant annet at vi kan bli bedre til å starte opp prosjekter sammen. Nå har vi gjort det to ganger, men det går ikke perfekt ennå, og vi bruker veldig lang tid i utviklingsfasen. Så der har vi et forbedringspotensial. Vi kan også bli veldig mye bedre på er usikkerhetsstyring og bruke det aktivt i prosjektet – både på risiko- og mulighetsstyring. Sammenliknet med enkelte prosjekt i Statsbygg, som jeg har erfaring med, har vi i OSUs prosjekter et potensiale i systematisk usikkerhetsstyring, mener Sandberg.