- Regjeringen fortsetter arbeidet med å redusere køen av konsesjonssøknader etter mineralloven

I forslag til Statsbudsjett for 2020 legger regjeringen opp til å fortsette arbeidet med å redusere køen av konsesjonssøknader etter mineralloven. Dette følges opp med at det bevilges 3,5 millioner kroner mer over driften til Direktoratet for mineralforvaltning (DMF).

- Samtidig er det foreslått at den samlede bevilgningen til Norges geologiske undersøkelse (NGU) går ned med om lag 1,1 prosent fra saldert budsjett 2019. Dette skyldes i hovedsak at bevilgningene til eksternfinansierte prosjekter går ned, heter det i en melding fra Norsk Bergindustri.

- Det foreliggende budsjettforslaget legger opp til at arbeidet med å redusere køen av konsesjonssøknader etter mineralloven kan fortsette inn i 2020. Denne styrkingen kan legge til rette for ny aktivitet og vekst for næringen, sier generalsekretæren, sier generalsekretær Anita Hall i Norsk Bergindustri.

- Når det gjelder bevilgningen til kartlegging av geologiske ressurser, så vi for oss en større satsning. Vi vet at våre naboland Sverige og Finland i hovedsak er fullstendig kartlagt. Norge har et betydelig potensial i berggrunnen, og Norsk Bergindustri er opptatt av at dette kan realiseres til ny virksomhet, sier Hall.

Hun peker på at regjeringens fortsatte satsning på samferdsel gode vilkår for våre byggeråstoffleverandører rundt i landet.

- At det bevilges penger til å redusere vedlikeholdsetterslepet på veinettet er noe vi setter stor pris på, sier generalsekretær Hall.

- Vi hadde forventet at regjeringen skulle følge opp sine løfter om å redusere den særnorske skatten på arbeidende kapital. Denne skatten skader våre medlemmers evne til å skape nye arbeidsplasser, uttaler Hall.

Generalsekretæren understreker avslutningsvis at mineralske råstoffer er helt avgjørende for å lykkes med det grønne skifte og økonomisk vekst.