Italiensk storsatsing i Nord-Odal

Det er litt av et eventyr som gjennom flere år har blitt til virkelighet og stadig fått utvikle seg i skogene på Sagstua i Nord-Odal i Hedmark. Her har altså et italiensk verdensomspennende konsern valgt å satse på et norsk gründerselskap - og vært med å bygge det opp til å bli en storaktør både i Norden og det baltiske markedet.

Onsdag kunne den siste investeringen, en fabrikk- og lagerutbygging, til nær 200 millioner kroner, fullføre en samlet utbyggingsperiode som strekker seg helt tilbake til 2003. I mellomtiden er det brukt hundrevis av millioner kroner til å bygge opp det tunge produksjons- og kompetansemiljøet til Mapei i Nord-Odal. Herfra spres både produkter og kunnskap til en stor del av det Nordeuropeiske markedet gjennom norske varer, kompetanse og innovasjonskraft - i en norsk-italiensk innpakning.

Det er en smått utrolig utvikling vi har vært vitne til i Nord-Odal. Lite ante nok brødrene Odd Magnus og Olav Geir Tjugum fra Sogn, da i 1976 etablerte Rescon – som skulle satse på egenutviklede tilsetningsstoffer i betong – ikke minst inn mot offshore-eventyret – hva dette skulle utvikle seg til. Først startet de opp i det helt små i Skedsmo – før man etter hvert fant en kommune som virkelig ville satse på de to gründerne. Siden har virksomheten blitt værende i Nord-Odal. Her har de fått utvikle seg, bygget kompetanse og stadig klart å komme frem med nye produkter og ny kunnskap. De har hele tiden også utvidet sine fabrikklokaler og øvrige fasiliteter - først på egenhånd - senere i kompaniskap med italienere.

En viktig medspiller på laget har hele veien vært Nord-Odal kommune - som har strukket seg langt i å legge til rette for virksomheten - noe som ikke minst kom til syne under åpningsarrangementet til den nye fabrikken og lageret tirsdag ettermiddag. Her kunne ikke adm. dir. Trond Hagerud få fullrost kommunen nok for måten de hadde lagt til rette for den siste utvidelsen. Det er kanskje heller ikke så rart – Mapei er kommunens desidert største arbeidsgiver som bidrar med mange kroner i skattekassen og lokalmiljøet forøvrig. Selskapet har hele veien prioritert å bidra til utviklingen av lokalsamfunnet - noe de selvsagt også får tilbake mye for. Ikke minst gjennom en lojal og stabil arbeidskraft.

Selskapet som ble etablert som Rescon AS i 1976, og som senere ble til Rescon Mapei da italienerne kjøpte deler av selskapet, og etter hvert som Squinzi-familien helt tok over og har benyttet Mapei-navnet, hatt hele tiden hatt en sterk tilhørighet til Nord-Odal. Mange fryktet nok hva som skulle skje når italienerne overtok 100 prosent av aksjene. Men det motsatte av hva mange fryktet skulle skje har skjedd. Aldri tidligere har det vært investert så mye som de senere årene i lokalene og i utviklingen av selskapet. Man kunne like gjerne lagt den nye fabrikken og anlegget til andre byer i Norden eller Baltikum. Det samme med FoU-senteret som åpnet for noen år siden. Men Mapei satser på Norge og Nord-Odal, som faktisk ligger mer sentralt i et nordisk perspektiv enn man kanskje skulle tro.

Nå har de bygd opp et så sterkt kompetanse- og produksjonsmiljø i Hedmark at ingen burde frykte for fremtiden. Selskapet teller nå cirka 250 ansatte og omsetter for rundt en milliard kroner - og det er ikke få lastebiler som daglig kjører inn og ut av anlegget på Sagstua. For mange både på innsiden av virksomheten, og de som følger med fra utsiden, må det fortone seg som litt av et eventyr som er blitt til virkelighet. Ikke minst for gründeren Olav Geir Tjugum, som selv var til stede på åpningen tirsdag, må det være smått utrolig å se hva man har fått til i løpet av disse årene. Men dette er ikke noe som har kommet av seg selv – dette har bakgrunn i hardt arbeid, man har tatt de riktige valgene, vist skaperkraft, kommet med ønsker, vist at de har gjennomføringsvilje og bygget opp et kompetansemiljø som har overbevist eierne i Milano. Dette viser at norske byggevareprodusenter virkelig har noe å fare med – også i internasjonal målestokk. Og ikke minst at det er fullt mulig å bli en stor eksportør med norske krav, muligheter og stå på-vilje.