Statsminister Erna Solberg og Trond Hagerud åpner fabrikken.Slik ser anlegget ut i dag. Foto: MapeiTrond Hagerud og Geir Tjugum (gründer) viser statsminister Erna Solberg de ulike utbyggingsstadiene ved fabrikken.Fra de første fabrikklokalene til Rescon AS på Skedsmo i 1976.Oppstart i Nord-Ordal i 1977.Fra en utbygging i 1987.André Hæhre.Jenny AalborgFredrik Amadeus SannerudKonferansier Øivind Roos.fabrikksjef Jan Roger Broen.Trond HagerudErna SolbergTor Arne Kittilsen i Plan1 arkitekter.Ambassadør Alberto Colella.Ove Stian Lund i Granitt & Betongvare.Regiondirektør i NHO Innlandet, Jon Kristiansen.Markedssjef Svein Eriksson i Norcem.Ordfører Lise Selnes i Nord-Odal.Geir Tjugum (gründer) og Trond Hagerud.Jon Sandnes (BNL) og Gunnar Glavin Nybø (Bygg Reis Deg).Baard Nordvang (KIL Toppfotball), Trond Hagerud (Mapei) og Peter Fekete (Mapei).

Erna Solberg og Trond Hagerud åpnet Mapeis nye fabrikkanlegg i Nord-Odal

Tirsdag ettermiddag kunne statsminister Erna Solberg, med litt hjelp fra adm. dir. Trond Hagerud i Mapei, formelt åpne det nye store fabrikkanlegget på Sagstua i Nord-Odal.

Med denne åpningen kan selskapet ta i bruk sitt nye fabrikk- og lageranlegg på 8.000 kvadratmeter, som det totalt har kostet 190 millioner kroner å realisere. Dette er Mapeis største investering i Norden noensinne.

Det er var en tydelig stolt og fornøyd Trond Hagerud som etter åpningen, og foran nær 300 gjester og ansatte, kunne sette det nye anlegget i full drift.

– Dette er en milepel i vår utvikling. Med denne utbyggingen komplementerer vi en ombygging og utbygging av fabrikkanlegget her i Nord-Odal som startet tilbake i 2003, sier Hagerud til Byggeindustrien.

24.000 kvadratmeter
Hagerud og resten av staben i Mapei AS råder nå totalt over 24.000 kvadratmeter lokaler på Sagstua, som besår av fem ulike fabrikkanlegg. I 2003 var det et nytt distribusjonssenter for Norden og Baltikum som sto ferdig, og nå i oktober, 16 år og flere utvidelser senere, er det et nytt fabrikk- og lageranlegg som står ferdig. Det nye fabrikkanlegget, som har et tårn på 45 meter som er synlig over det meste av Nord-Ordal, har allerede vært testet ut i flere uker – og gir Mapei en langt større kapasitet enn tidligere.

– Vi har de siste par årene stanget i taket kapasitetsmessig, og vi hadde behov for større produksjonskapasitet. Det var selvsagt ikke opplagt at dette skulle bygges her i Nord-Odal. Mapei er et internasjonalt konsern, og også innen Norden og Baltikum, som ligger under vårt ansvarsområde, er det flere valgmuligheter - blant annet i Sverige. Heldigvis fikk vi eierne med oss på at det er flere fordeler med å samle aktiviteten ytterligere her i Nord-Ordal – slik at vi kan tilby komplette kvalitetsløsninger fra ett og samme sted, legger Hagerud til. Han peker dessuten på at i et Nordisk perspektiv, så ligger Nord-Odal sentralt til – og transportkostnadene fra Nord-Odal til både de norske og svenske storbyene er lavere enn mange ser for seg.

Viktig kompetanse
Likevel er det nok kompetansen Mapei har bygget opp i Nord-Ordal som var hovedårsaken til at det italienske konsernet valgte å legge det nye fabrikk- og lageranlegget til nettopp Norge og Nord-Odal.

– Vi har allerede et kompetent og faglig sterkt miljø her i Norge, blant gjennom FoU-senteret. Vi har en meget god og stabil stab i produksjonen, og jeg er virkelig stolt over jobben de har gjort gjennom denne utbyggingen som er fullført samtidig som vi har hatt full produksjon ved anlegget, sier Hagerud. Han rettet en stor takk til alle ansatte i sin tale under åpningen, og dro spesielt frem fabrikksjef Jan Roger Broen, som også har hatt det overordnede ansvaret for selve utbyggingen av den nye fabrikken. Sammen med sitt team, og Mapei Engineering i Italia, har han realisert det nye fabrikkanlegget.

– Dessuten har vi hatt et særdeles godt samarbeid med Nord-Odal kommune. Vi hadde ikke klart å realisere denne utbyggingen om vi ikke hadde hatt en så løsningsorientert, samarbeidsvillig og dyktig kommune ved vår side, sier Hagerud. Mapei er naturligvis også en meget viktig arbeidsgiver og verdiskaper i kommunen.

Imponert statsminister
Nettopp den store kompetansen man har bygget opp i Nord-Odal er også noe statsminister Erna Solberg trekker frem ved virksomheten – og hvorfor man har lyktes så godt.

– Eierne kunne plassert denne nye fabrikken hvor som helst, men man valgte Norge og Nord-Odal. Det at man har klart å bygge opp en så solid og omfattede kompetanse er imponerende – og har helt sikkert vært avgjørende når eierne skulle beslutte hvor mange ønsket å satse. Nettopp menneskene og kompetansen er helt avgjørende for virksomheter som skal lyktes – og jeg vil berømme både ledelsen og eierne som våger å satse og hele tiden se fremover, sier Solberg overfor Byggeindustrien.

Hun sier det finnes lignende virksomheter som Mapei rundt om i Norge med utenlandske eiere som virkelig satser – men at det ikke er veldig mange.

I sin tale fra scenen pekte hun også på at da hun sist var her for 15 år siden, som kommunalminister, jobbet Mapei for å få plass sitt FoU-senter.

– Mapei er en pioner for mange både utenfor Norge og her hjemme. De bruker store ressurser på FoU, og er et fremoverlent selskap der vekst er en drivende faktor. Ikke minst ser vi også at de satser på miljø og bærekraft, ved siden av at de skaper interessante jobber - og er flinke til å få unge inn i arbeidslivet. Vekst og sosialt ansvar går hånd i hånd, noe som gir gode effekter i og rundt lokalmiljøet – og dette er imponerende, uttalte Solberg.

Fakta

Arkitekt og konstruksjon: Plan 1 Elverum
Entreprenør til tårnet: BTW – binder
Entreprenør lagerbygg: Consto
Byggeledelse: Prosjektråd innlandet
Byggherreansvarlig: Jan Roger Broen

Dobler kapasiteten
Det nye produksjonstårnet som rager 45 meter over bakken på anlegget produserer selvutjevnende sparkelmasser og vil mer enn doble produksjonskapasiteten ved fabrikken. De nye investeringene har også gitt Mapei en ny lagerhall på 3.900 kvadratmeter og det er samtidig utført rehabilitering av en eksisterende produksjonshall på 3.200 kvadratmeter. I tillegg er det gjort en rekke tiltak ute på fabrikkområdet, med blant annet skjerming og endring av trafikkflyten.

Virksomheten i Norge teller nå 250 ansatte og de omsatte i fjor for 958 millioner kroner. Alt ligger nå til rette for at veksten selskapet har vært gjennom den senere årene kan vokse ytterligere.