Pilene peker oppover for volumet i bygg og anlegg, men lønnsomheten faller. Illustrasjon.

Ny rapport: Sterk vekst, men lønnsomheten faller i bygg og anlegg

Bygg- og anleggsbransjen vokste med kraftig fra 2017 til 2018, men lønnsomheten faller og risikoen øker. - Trist for bransjen at marginene faller, mener AF-direktør.

BDOs bygg- og anleggsanalyse for 2019 ble presenert i Oslo under et frokostmøte torsdag.

Rapporten viser at bransjen som helhet vokser med 13 prosent fra 2017 til 2018. Dette er tredje året på rad med tosifret vekst.

Det er først og fremst anlegg som drar veksten, og de store tar en større andel av kaka med en vekst på 12,2 prosent.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Senior manager Olav Kvaalen (til venstre) og partner Henning Dalsegg (til høyre) har utarbeidet rapporten sammen med partner Thomas Listheim i BDO.

Men til tross for volumvekst, fører høy konkurranseintensitet og prispress til lave driftsmarginer for entreprenørene.

- Særlig de store aktørene har de største utfordringene. De var nok litt for hissige på grøten i 2014 og 2015 da de ga anbud på flere av de store prosjektene, og de var ikke klar over risikoen i det de gikk inn. Det har de fått svi for de siste to årene, sier partner og bransjeansvarlig i BDO, Henning Dalsegg til Byggeindustrien.

- Dette har skjedd både på bygg- og på anleggssiden. Prosjektene hos de store aktørene er store og komplekse, derav øker også risikoen. Og så er det også dyrt å vokse. Når du vokser, krever det at du får med deg mange flinke folk som kan styre prosjektene godt, og det ser vi at det er tøft å få gå hånd i hånd med veksten, sier senior mananger revisjon, Olav Kvaalen, i BDO.

BDOs analyse viser at marginene på anleggssiden i 2018 holdt seg på 2017-nivå, mens de største entreprenørene innenfor bygg hadde hatt en betydelig nedgang i marginutviklingen fra 4,3 prosent i 2017 til 2,7 i 2018.

Marginen for byggentreprenørene totalt lå i 2014 på 5 prosent. I 2017 var den på 4,4 prosent, mens den i 2018 hadde sunket ytterligere, til 4,2 prosent. 

Vekst i anlegg på 64 prosent

Anleggssegmentet har de siste fem årene hatt en solid vekst på 64 prosent.

Men til tross for nedadgående trend på lønnsomhet i anlegg de siste årene, kan utviklingen se ut til å flate ut fra 2017 (4,3 prosent) til 2018 (4 prosent).

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bård Frydenlund er konserndirektør Sverige, HR og Kommunikasjon i AF Gruppen.

En av de store entreprenørene som har gått motstrøms, er AF Gruppen. De har over tid levert marginer som mange i bransjen har hatt grunn til å misunne dem.

Bård Frydenlund, konserndirektør Sverige, HR og kommunikasjon, var til stede under presentasjonen for å snakke om hvordan de styrer risiko i sine prosjekter. Han mener funnene i BDO-rapporten ikke er overraskende.

- Men jeg synes det er trist for bransjen er at marginene går ned i en periode der det aldri har vært mer å gjøre, sier Frydelund til Byggeindustrien.

Han tror det henger sammen med at byggenæringen er en næring det er ekstremt lett å etablere seg i.

- Vi opplever at det er sterk konkurranse nesten uansett hvilke oppdrag det er snakk om. Det er mange som trenger jobb, og således priser de seg lavt i konkurransene. Samtidig vokser prosjektene, og man har kanskje ikke tilstrekkelig erfaring til å forstå den risikoen man tar på seg, sier Frydenlund om utviklingen.

Farlig kombinasjon

BDO advarer i rapporten mot en farlig kombinasjon av et historisk høyt antall konkurser, samtidig som marginene er fallende for mange av de store aktørene.

- Offentlig sektor sitt fokus på laveste pris samtidig som de har overført mer av prosjektrisikoen til leverandørene gjør det vanskelig for en hel bransje å komme ut av den negative spiralen. Som største kjøper må staten ta et ansvar for å tilpasse oppdragene til hva næringslivet kan levere og utvikle kontraktsmoduler som sikrer at kvalitet og bærekraftige løsninger lønner seg, skriver BDO i analysen.

Fremtidige vinnere

De understreker at det er utsikter til fortsatt god vekst og tilgang på oppdrag, og at aktører som leverer kvalitet og bærekraftige løsninger, samtidig som de har kontroll på prosjektstyring og risiko, vil kunne levere gode resultater.

- Vinnerne vil være de aktørene som evner å bygge gode prosjektledere, systemverdi og kundeverdi og konkurrere på andre parametere enn pris. Staten har et ansvar for å akselerere denne utviklingen gjennom å vri fokus fra pris til kvalitet og bærekraftige løsninger, skriver BDO.

Analysen viser også at de store prosjektene blir større og de store prosjektene står for en stadig større del av markedet samtidig som markedet sentraliseres og internasjonaliseres. Oppkjøp og konsolidering har økt og forventes å øke. Størrelse er viktig for å kunne påta seg større prosjekter, redusere prosjektrisiko (diversifisering) og investere i teknologisk utvikling.

- Det er ikke samsvar mellom økt etterspørsel etter store prosjekter og antall store norske selskaper. Konkurransen fra utlandet er reell, men vi ser at flere norske aktører går i samarbeid med de utenlandske selskapene for å sikre kontrakter, skriver BDO i rarpporten.