Prosjektleder Lars Rise og avdelingssjef Ryno Hansen i Assemblin Spitsbergen ved Hurtigruten Spitsbergen snøskuter-senter (IGP). Foto: Assemblin

Assemblin Spitsbergen lager lys og varme med vindkraft og midnattssol

Med en energiløsning basert på solcelle- og vindkraft, skal Assemblin Spitsbergen gjøre det mulig for Hurtigruten Svalbard å lade sine nye elektriske snøskutere med grønn, bærekraftig nærenergi.

Fakta

* Hurtigrutens Spitsbergen snøskuter-senter (IGP) får en vindkraft- og solcelleløsning bestående av en:

· 15 meter høy 3 kW vindmølle med hydraulisk nedleggbar mast, og

· 72 solceller, hver på 300 watt, som fanger solenergi i alle himmelretninger.

· Energien samles i en li-ione batteribank på 25 kWh.

· For å spare energi byttes det til LED-belysning og styring av lys og varme.

· Det er også planer om å implementere solfangere for å forvarme varmtvann.


Hurtigruten er først i verden med å ta i bruk batteridrevne og utslippsfrie snøskutere for å frakte turister fra hele verden ut i den arktiske villmarken. Når skuterne lades, vil det skje det med strøm produsert av solceller og vindkraft - lagret i store batteripakker. Batteripakkene er bygget opp av gjenbrukte elbilbatterier.

24 timer midnattssol
- Vi utnytter vindkraft om vinteren og 24 timer med midnattssol om sommeren. Vi kaller det nærenergi, sier Lars Rise i Assemblin Spitsbergen – som i samarbeid med noen utvalgte utstyrsleverandører, har satt sammen og utviklet den innovative energiløsningen. I første fase får Hurtigruten et smartladesystem for el-kjøretøy som utnytter dagens kapasitet på inntak og prioriterer egenprodusert nærenergi. Med store batteripakker for lagring, vil løsningen over tid dekke det meste av strøm- og varmebehovet på Hurtigrutens snøskuter-senter (IGP), der det også drives butikk og utleie av blant annet elektriske sykler.

Det siste året har en tilsvarende løsning stått i prøvedrift i Assemblins eget bygg i Longyearbyen. Det har resultert i at kontor- og verkstedbygningen er tilnærmet egenforsynt med energi i sommerhalvåret.

Stor interesse
Assemblins nærenergiløsning har vekket stor interesse, allerede før den første installasjonen er satt i ordinær drift.

- De alternative energiløsningene vi har sett i markedet til nå har stort sett vært levert av energiverkene selv eller av noen få utstyrsleverandører. Vår kompetanse ligger i å sy sammen funksjonelle og gode helhetsløsninger – uavhengig av merker og produsent, men basert på det utstyret og den teknologien vi mener er best og mest kostnadseffektivt til hvert enkelt prosjekt, sier Lars Rise.

Døråpner
- Vi er allerede i dialog med et titalls bedrifter i Longyearbyen og begynner også å få henvendelser fra bedrifter på fastlandet. Det viser at det er stor interesse for å ta i bruk sol og vind som energikilder – så lenge løsningene innfrir samme krav til sikkerhet, kvalitet og driftsstabilitet som de tradisjonelle energikildene. Når vi baserer oss på eksisterende kvalitetsprodukter og standard grensesnitt, åpner det for enklere implementering og anvendelse også på fastlandet eller i andre land, sier Rise, som har sett mange eksempler på at solpanel eller andre alternative energikilder ofte er døråpneren til flere energisparetiltak.

- Hvis du først begynner å spare sol i en bøtte på veggen, vil du gjerne gå løpet helt ut. Den energien du produserer selv er gull verdt, og det blir fort et poeng å utnytte den på best mulig måte. Derfor ser vi ofte at disse kundene veldig raskt begynner å se på mulighetene for også å spare energi ved å gå over til LED-lamper, isolere veggene eller skifte vinduer.

Elektrisk snøskuter. Foto: Aurora Powertrains