<p>Olav Hovland og Birgitte Bye i Statsbygg gleder seg til å vise fram den nye Museumplassen fredag kveld. </p> Foto: Stefan OffergaardDet nye Nasjonalmuseet Foto: Stefan OffergaardDet nye nasjonalmuseet Foto: Stefan OffergaardDet nye nasjonalmuseet

Få en sniktitt på Museumsplassen til det nye Nasjonalmuseet

Med joik, bløtkake, akttegning og klokkespill fra rådhuset åpnes fredag kveld Museumsplassen foran det nye Nasjonalmuseet. Byggeindustrien fikk en sniktitt.

– Det gjenstår litt fuging mellom brosteinen og rydding, men det er noen timer igjen til arrangementet. Vi blir nok ferdige. Hvis ikke legger vi bare noen treplater der det ikke er ferdig, sier prosjektleder Olav Hovland i Statsbygg.

Museumsplassen mellom inngangen til museet og det gamle stasjonsbygget på Vestbanen åpner fredag kveld under Kulturnatten i Oslo

Byggeindustrien fikk en sniktitt noen timer i forveien, mens forberedelsene pågikk for fullt.

«Crazy paving pattern»

Den 1.700 kvadratmeter store plassen, eller «piazetta» som arkitekt Klaus Schuwerk kaller den, er belagt med portugisisk brostein i ulike størrelse og fasong.

– Vi synes det er blitt en kjempefin plass. Det er to portugisere som har hatt hovedansvaret for å legge steinen. De er lagt i et mønster som kalles «crazy paving pattern», men det er ikke galskap altså, sier kommunikasjonsleder Birgitte Bye i Statsbygg lattermildt.

– Det er et system på mønsteret, men poenget er at det ikke skal se sånn ut. De som har lagt steinen har vært veldig dyktige, og brukt rundt to måneder på arbeidet, legger hun til.

Vil inkludere publikum

Åpningsarrangementet starter klokken 17.30, og byr blant annet på joik akkompagnert av rådhusklokkene, kaffe og kake, akttegning, taler og foredrag av Statsbyggs landskapsarkitekt.

Bye sier at bakgrunnen for arrangementet er at Statsbygg ønsker å inkludere publikum i de massive arbeidene som skjer på Vestbanetomten.

- Vi ønsker å vise fram bygget og området rundt. Det er derfor vi har både åpen dag og ulike arrangementer. Museet har jo fått litt kritikk, og blitt kalt både «fengsel» og «lukket». Når folk får se dette stedet med egne øyne, så håper vi de ser at det blir et fantastisk publikumsområde, sier hun.

Eiketreet har visnet

Det er Østengen & Bergo landskapsarkitekter som har utformet fortauene og byrommene rundt det nye Nasjonalmuseet i samarbeid med det tyske arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk.

Kari Bergo, daglig leder i Østengen Bergo, har tidligere uttalt til Byggeindustrien at museumsplassen blir en rolig plass, tilbaketrukket fra byens liv og larm.

- Det er lagt vekt på å skape et fleksibelt plassgulv som også kan brukes til utstilling av kunst. Det nye gulvet passer både til de gamle stasjonsbygningene og det nye museet og gir plassen sin egen identitet, sa hun.

Det blir også sittemuligheter og utservering, og i mars ble det plantet et stort, tysk eiketre midt på plassen.

Les også: Plantet 65 år gammelt eiketre på Nasjonalmuseet

Det 65 år gamle treet var nøye utvalgt og spesialbestilt, men har ikke likt seg så godt siden det ble plantet.

Det er blitt vissent, og må muligens byttes ut.

– Det er veldig trist. Jeg regner med det kommer et nytt tre, sier Bye.