Da kraftbygget åpnet ble strømmen symbolsk "koblet til" av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og Entra-direktør Sonja Horn. Foto: Ronny Danielsen.Powerhouse Trondheim. Dronefoto: Synlig.noAtrium. Foto: Ivar KvaalAtrium Powerhouse Trondheim. Foto: Ivar Kvaal

Powerhouse Brattørkaia åpnet

Fredag åpnet næringsministeren Powerhouse Brattørkaia, bygget som produserer så mye strøm at det skal forsyne både seg selv, nabobyggene og Trondheims elbusser med fornybar energi.

- Powerhouse Brattørkaia er et utmerket eksempel for hvordan næringslivet går foran og finner frem til de beste løsningene på klimautfordringene. At prosjekter som dette realiseres og lykkes, er avgjørende for overgangen til lavutslippssamfunnet. Powerhouse-alliansen er med på å drive utviklingen fremover, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Bygget produserer mer enn dobbelt så mye strøm som det selv bruker, noe som byr på utfordringer i møte med norske kraftreguleringer. Powerhouse Brattørkaia har nemlig fått dispensasjon til et eget mikronett for å distribuere strøm til nabobygg, elbusser, elbiler, elbåter og til sist inn på det norske kraftnettet. Nå håper aktørene bak bygget at Powerhouse kan være med å endre norsk kraftlovgiving, så det blir lettere å dele nabolagsstrøm i fremtiden.

Det energiproduserende bygget vil i løpet av levetiden gi mer fornybar energi enn den totale mengden energi som kreves for å drifte, produsere materialer, bygge og avhende bygget. Det lar seg gjøre på grunn av 3000 kvadratmeter med solceller på tak og fasade, at bygget tar i bruk sjøvann til oppvarming og nedkjøling og at det slipper inn mye naturlig dagslys i det ekstremt energigjerrige bygget. Bygget fungerer som et lite kraftverk midt i byen, forteller administrerende direktør Sonja Horn i Entra som eier bygget.

- Vi i Entra har lenge jobbet med ambisiøse miljøløsninger, og Powerhouse Brattørkaia er et resultat av samarbeid, innovasjon og vilje. Målet har vært å skape et bygg som viser hvordan vår bransje kan bli en del av løsningen på klimautfordringen. Dette er et stort skritt i riktig retning. Jeg håper vi ser flere lignende prosjekter i fremtiden, sier Horn.

Powerhouse-alliansen er et samarbeid mellom eiendomsselskapet Entra, prosjektutvikleren og entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen ZERO, arkitektkontoret Snøhetta og rådgivingsselskapet Asplan Viak om utvikling av plusshus.