Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (til venstre) og OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj annonserte onsdag planene om et felles boligselskap.

OBOS og Oslo planlegger felles boligselskap

OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen annonserte ambisjonene om et felles privat-kommunalt boligselskap mellom OBOS og Oslo kommune under OBOS’ årlige boligkonferanse i Operaen onsdag.

Boligprisene i Oslo har økt i flere år, og er på et av de høyeste nivåene i Norge. Sykepleierindeksen fra Eiendom Norge viser at en singel sykepleier, altså en person med gjennomsnittlig lønnsnivå, kun kan kjøpe 2,9 prosent av boligomsetningen i Oslo.

– Det er litt for mange i Oslo som er dømt til evig leie, og vi vet hvor dårlig økonomi det er å betale leiepris uten å få være med på boligprisutviklingen, sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) under OBOS Boligkonferansen 2019 onsdag.

Må løfte blikket

OBOS har foreslått et felles boligselskap med Oslo kommune for å tilby leiligheter under markedspris for folk med vanlige inntekter og liten egenkapital. Byrådslederen og OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj orienterte om både boligsituasjonen i hovedstaden og om det planlagte selskapet onsdag.

Johansen innledet praten med å takke OBOS for å komme med forslaget.

– Vi har gått flere runder internt for å finne ut om det er mulig. Det er ikke fritt for motforestillinger: Konkurransevridning, EØS-regelverk og you name it, men vi får ingenting til hvis vi ikke er litt visjonære. Vi får ingenting til hvis vi ikke løfter blikket, så derfor ønsker vi å gå i dialog med OBOS om dette, sa Johansen.

Planen så langt er et boligselskap hvor OBOS og kommunen eier 50 prosent hver. Selskapet skal tilby boliger til mellom ti og 20 prosent under markedspris. I tillegg til å åpne boligmarkedet for flere kjøpere, håper både Johansen og Siraj at selskapet vil kunne stimulere til raskere oppstart av flere nye boligprosjekter.

Kjøpere vil forplikte seg til å selge boligen tilbake til boligselskapet når de flytter ut, og prisen vil da være basert på kjøpesummen justert etter boligprisutviklingen i Oslo, en ordning som minner veldig om OBOS-ordningen Bostart.

Varig utvikling

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS mener boligprisene i Oslo er et så stort problem at et felles initiativ er nødvendig for å løse det.

– Tankegangen var at vi jobber utrolig mye hver for oss, men så er det mange felles utfordringer. Hvis vi skal løse disse store utfordringene, er vi nødt til å jobbe sammen, og da tror vi at bransjen må legge penger på bordet for å få hjulene til å rulle. Hvis OBOS og Oslo kommune finner en modell som funker, bør det være åpent for andre å være med også for å løfte den sosiale boligpolitikken i denne byen, sa Siraj.

En av tankene rundt selskapet er at det skal kunne operere med lengre tidshorisonter enn et byråd som opererer fra kommunevalg til kommunevalg.

– Dette selskapet skal jobbe til byens beste, og ha litt mer varige strukturer, sa Siraj.