Soltech fra én til 34 ansatte på et drøyt år - trekker frem digitalisering som vekstårsak

– Hemmeligheten bak vår vekst handler mye om evnen til å utnytte tidens digitale verktøy maksimalt, sier daglig leder og gründer Kåre Solberg i Soltech AS.

Kåre Solberg

Soltech er et rådgivende ingeniørfirma som i løpet av et drøyt år har etablert seg i Re utenfor Tønsberg, Ålesund og Fredrikstad. Den raske veksten tilskriver Solberg moderne digitale verktøy som gjør det mulig å jobbe tett og sømløst med arkitekter, byggherrer, entreprenører, leverandører av råbygg, produsenter av stål- og prefabrikkerte betongkonstruksjoner.

– Prosjektering er i dag noe helt annet enn for noen få år siden. I dag bruker vi skuffens skarpeste digitale redskaper. Dette er verktøy som både lar oss presentere «produktet» og samtidig åpner for tett og nøyaktig samhandling på tvers av en til tider kronglete prosjekteringsprosess med mange aktører og behov, sier Solberg i en pressemelding.

Solberg forteller at Soltech gjerne vil jobbe med prosjekter fra tidligfase og gjennom hele utførelsen. Det handler om å få være med og utvikle prosjekter fra idé til et ferdig produkt. I en slik sammenheng er erfaring og opparbeidet kunnskap innenfor digital 3D-modellering (BIM) ikke lenger et konkurransefortrinn, men en nødvendighet.

– Vi vil gjerne jobbe med de litt større prosjektene hvor vi virkelig får brukt vår ekspertise, erfaring og kunnskap innenfor BIM. Der vi før måtte tegne veldig mange snitt for å vise hvordan ting var bygd opp, kan vi i dag snurre på en modell og se på bygget som en helhet. Eller finne fram til noen fancy knutepunkter dypt nede i materien, og samtidig ha full kontroll. Uansett skalering. Vi hadde neppe fått et eneste oppdrag i dag om vi ikke hadde hatt fokus på digital prosjektering og samhandling. Via modellen kan vi kvalitetssikre det ferdige bygget og de respektive komponentene lenge før første spadetak. Vi får for eksempel med en gang lagt inn kanalføringer, kabelbroer og kan sjekke disse i forhold til eventuelle kollisjoner med bærestålet. Vi får en fullverdig presentasjon av det fysiske bygget lenge før det faktisk er bygd, utdyper Solberg, som presiserer at den digitale arbeidsflyten er minst like effektiv i rehabiliteringsprosjekter.