Morgendagens boliger

De aller fleste bor godt i Norge. I europeisk målestokk har vi både meget god plass i våre hjem og det er rimelig luksuriøst. Vi liker å vise frem våre hjem - og kan i stor grad slå fast at betegnelsen «my home is my castle» stemmer meget godt overens med den gjennomsnittlige innbyggeren her i landet.

Men dette kan være i ferd med å endre seg – på flere måter og av flere årsaker. Det bygges i dag ikke like stort som tidligere – noe som både skyldes at tomtene blir mindre, de utnyttes bedre med flermannsboliger og boligblokker, det er blitt dyrere slik at færre har muligheter til å kjøpe stort - og vi er rett og slett inne i periode der folk ikke ønsker eller er interessert i et stort hus. Mange vil gjerne bo så sentralt som mulig, og da er ikke dette er valg - både fordi det blir dyrt, men mest av alt at det ikke finnes denne typen tomter tilgjengelig.

Så mens det tidligere for mange var et kriterium at man skulle kunne gå rundt hele boligen - altså at man disponerte en enebolig, har dette endret seg. På 1970, -80 og 90-tallet ble det bygget veldig mange eneboliger – da først og fremst rundt de store byene og på mer landlige steder. Dette var ofte store hus – og ferdighuskatalogene var mange og husene oppnåelige for langt flere enn hva som er tilfelle i dag. Mange småbarnsfamilier kunne få mulighet til å realisere eneboligdrømmen med pendleravstand til jobben - uansett hvor dette var i landet. Denne muligheten er det ikke mange som har i dag. Du skal lete lenge i og rundt de store byene og regionsentrene for å klare å få fatt i en tomt hvor det kan bygges eneboliger. De aller fleste tilgjengelige tomtearealer vil bli bygd ut av profesjonelle aktører, som bygger så mange enheter man kan med det arealet man klarer å slå kloa i.

Dette begynner nå virkelig å vise igjen i statistikken fra boligprodusentene. I de siste tallene som ble lagt frem av Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret, ser vi at nedgangen nå er godt merkbar – og dette er en trend som har pågått over noe tid – men vi har nok ikke sett dette så klart som nå. Tallene viser at salget av nye eneboliger har en nedgang på 13 prosent i første halvår 2019 sammenlignet med første halvår i fjor.

Vi tror også at dette er en trend som vil fortsette. I byene har det vært slik lenge, og dette sprer seg nå lenger og lenger ut fra pressområdene. Også i mer landlige strøk vil det etter hvert være slik at flermannboligene vil dominere i enda større grad enn tidligere. Noen steder henger dette også sammen med at stadig flere av morgendagens boliger er ønsket etablert ved kollektivknutepunkter – og dette vil nok også være et offentlig ønske og krav som vil vedvare.

Men dette kan også bare være starten på en enda større endring i våre vaner. Fremtidens boligkjøpere kan ha helt andre behov og ønsker enn dagens «unge» voksne. Vi ser for eksempel at stadig flere velger mikrohus – som gjerne også kan være flyttbare. Man vil heller prioritere å bo så lite som praktisk mulig enn å ta opp svære lån. Her spiller også selvsagt miljøhensynet inn – og nettopp dette vil være sterkt styrende for de mange unge som vokser opp i dag. Alt ligger dermed til rette for at vi i løpet av de neste 10-15 årene vil se langt større endringer enn vi har sett innen våre boformer de siste 30-40 årene.