Felles utfordring krever felles løsning

Torsdag ble det blåst nytt liv i seriøsitetsprosjektet igjen etter å ha ligget i dvale en periode. Det trengs - for det er nok av utfordringer å ta tak i - både innen bygg og anlegg.

Bygg- og anleggsbransjen har vært gjennom en enorm reise de senere årene. Både innen bygg og anlegg har aktiviteten vært omfattende, mange ulike entreprenører er involvert med sine aktører, underentreprenører og leverandører. Aktiviteten er rekordhøy. Dette har gitt mange spennende muligheter – men det har også gitt næringen noen utfordringer. Innen bygg har man slitt med arbeidslivskriminalitet gjennom flere år – og dette har vært godt kjent og forsøkt bekjempet. Men den senere tids undersøkelser viser at det ikke står helt bra til innen anleggsmarkedet heller.

I 2002 etablerte BNL et seriøsitetsforum der flere sentrale aktører var med i en felles satsing for å demme opp om de useriøse - de som bevisst prøver å jukse og bryte reglene, og ikke minst for å stanse arbeidslivskriminaliteten vi ser innen ulike deler av byggenæringen. I en periode har dette samarbeidsforumet ligget i dvale – noe som selvsagt ikke har vært heldig. I en tid der man har sett at kampen mot arbeidslivskriminalitet innen bygg har gitt visse resultater - og en anleggsbransje der man har avdekket store utfordringer – er nettopp et slikt samarbeidsforum ekstremt viktig om man skal få fart i de målrettede tiltakene som har effekt.

Deling av kunnskap og informasjon er avgjørende om man skal demme opp for den useriøse delen av næringslivet, og nettopp der er det også viktig at prosjektet nå får en ny giv gjennom Samarbeid mot svart økonomi. Den nye satsingen ble markert med en formell åpning i Arendal torsdag formiddag. Til stede var flere sentrale aktører innen samarbeidet.

Forhåpentligvis klarer man nå å holde en god fremdrift innen dette arbeidet – og se til at deling av informasjon og det at man klarer å jobbe sammen kan bidra til en felles fremdrift.

Det er viktig at man nå igjen skal samle ressursene i et formalisert samarbeid. For dette er en kamp hverken det offentlige, næringslivet eller organisasjonene kan vinne alene. Dette er en felles utfordring som krever felles løsninger. Deling av informasjon, ikke minst mellom de offentlige etatene og de ulike registrene er avgjørende, og her har man fortsatt dessverre en stor utfordring med å få til en god løsning som sikrer informasjonsdeling i sanntid, samtidig som man klarer å ta vare på personvernet. Her har man utvilsomt en oppgave som må løses om man skal klare å vinne frem i kampen mot de useriøse. Onsdag ble det arrangert et møte om seriøsitet i anleggsbransjen i regi av Statens vegvesen - hvor nettopp dette ble dratt frem som avgjørende for å løse utfordringen og for å komme på riktig vei.

De aller fleste er enige om hvilke utfordringer vi har, hvordan vi skal løse dem - og nå er det på tide å gjøre de nødvendige grep slik at man klarer nettopp dette.