Konsernsjef Arne Giske i Veidekke (til venstre) med påtroppende konsernsjef Jimmy Bengtsson kan smile over et langt bedre andre kvartal i år enn i fjor.

Veidekke tilbake på kurs etter tungt 2018 - Giske: Et j … dårlig år

I andre kvartal i 2019 har Veidekke oppnådd en rekordhøy omsetning på 10,1 milliarder kroner og et positivt resultat før skatt på 451 millioner kroner, opp fra negative 199 millioner kroner i samme kvartal 2018. Konsernsjef Arne Giske mener entreprenørkonsernet nå er i rute for å nå målene sine.

Veidekke kunne torsdag legge frem sin kvartalsrapport for andre kvartal 2019. Her kan konsernsjef Arne Giske fortelle om en god utvikling for Norges største entreprenør.

– Veidekke hadde positiv utvikling i andre kvartal. Det er god fart i entreprenørvirksomheten i alle tre land, og det er gledelig å se at forbedringsarbeidet i industrivirksomheten gir gode resultater. I eiendomsvirksomheten var resultatet særlig godt i Norge, og vi ser tegn til forbedring i boligsalget i og omkring Stockholm, sier Giske i en pressemelding fra konsernet.

Kvartalsresultatet gir Giske tro på at Veidekke klarer å snu driften til å få en økt lønnsomhet etter et 2018 som til tross for rekordomsetning endte på et resultat på 591 millioner kroner før skatt. De dårlige resultatene fulgte Veidekke inn i 2019 med et kvartalsresultat på negative 21 millioner kroner før skatt, i stor grad trukket ned av dårlig lønnsomhet i anleggsvirksomheten.

Anlegg på riktig måte

For å snu de dårlige resultatene har Veidekke trappet ned anleggsaktiviteten og begynt å være langt mer selektiv når de vurderer å levere tilbud, spesielt når det kommer til veiutbygging. Fra andre kvartal 2018 til samme kvartal i år har ordrereserven på anleggsvirksomheten gått ned fra 5,5 milliarder kroner til 3,8 milliarder.

Selv om den norske anleggsvirksomheten fremdeles er utfordrende for Veidekke, har de et positivt resultat på 16 millioner kroner i andre kvartal i år, opp fra negative 562 millioner i samme kvartal i 2018, et resultat som i stor grad var forårsaket av en rekke store nedskrivinger.

– Vi har ikke skrevet ned noen større kontrakter i år, og de prosjektene som vi har avsluttet med nedskrivinger har utviklet seg bedre enn forutsatt. I de store kontraktene som fremdeles pågår, har vi veldig god kontroll på kostnadene, og så har vi en rekke store kontrakter under avslutning som går bra, forteller Giske.

Giske uttalte tidligere i år at entreprenørkonsernet blant annet planlegger å satse mer på energisektoren, på flyplassutbygging og på jernbane, hvor de har lyktes bedre enn på vei de siste årene. Han understreker at de absolutt ikke skal slutte å levere tilbud på anleggsjobber, og at de har flere prosjekter som de ser på.

– Anlegg på riktig måte er en viktig del av Veidekkes forretningsmodell, slår han fast.

Sunn fornuft

I andre kvartal 2018 hadde Veidekke nedskrivinger i fire anleggs­prosjekter på til sammen 550 millioner kroner millioner. I løpet av hele året ble det fem store nedskrivinger for entreprenørkonsernet.

– Det var et j, punktum, punktum, punktum dårlig år for Veidekke. Jeg tror 2019 blir et veldig mye bedre år, men vi er ennå ikke tilbake på målsatt margin. Dette kvartalet her gir en god rundetid med tanke på hvor vi står hen, og vi kan si at vi følger skjema, slår Giske fast.

Akkumulert resultatmargin på tolv måneder rullerende er 3,2 prosent for Veidekke i andre kvartal. Målet for 2020 er å gjenskape normallønnsomhet på 3,5 prosent, og i 2022 er målet en resultatmargin på over 4,5 prosent.

– Det er fremdeles lave resultater, men vi har kontroll på det vi gjør. Vi har styrket organisasjonen på viktige punkter, sikret lønnsomhet og begrenset risiko. Det er stort sett sunn fornuft satt i system; strukturerte tilbudsprosesser og sørge for at de riktige menneskene er i de riktige posisjonene, sier han.

Færre milliardkontrakter og større fokus på de mellomstore kontraktene er også en klar strategi for entreprenørkonsernet fremover.

1. september trekker Giske seg tilbake som konsernsjef etter seks år i stillingen, og Jimmy Bengtsson går fra å være sjef for Veidekkes svenske virksomhet til å lede hele konsernet. Bengtsson har vært med på snuoperasjonen i Veidekke som en del av konsernledelsen, og planlegger å fortsette å drive konsernet videre mot målene.

– Vi skal heve lønnsomheten, og hvis det er noe som er sikkert om den jobben jeg skal gjøre, er det at jeg skal jobbe hardt med dette, sier han.