Programlederne Frode Aga og Christian Aarhus fra Byggeindustrien her sammen med EBA-sjef Kari Sandberg og Statens vegvesens byggherredirektør Bettina Sandvin. Torbjørn Amundsen fra KPMG, som representerer flere utenlandske entreprenører i Norge, deltar også i podkasten fra Nonno i Arendal. Foto: Svanhild Blakstad

Livepodkast fra Arendalsuka: Er risikoen større med utenlandske entreprenører?

Er det større risiko for byggherrene å kontrahere utenlandske entreprenører, eller er det den norske bransjen som er redde for konkurranse? Det var tema under Byggeplassen Live under Arendalsuka tirsdag.

Kari Sandberg i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) kommenterte en fersk rapport bransjeforeningen har utarbeidet i samarbeid med Samfunnsøkonomisk Analyse.

Rapporten, som går gjennom åtte store offentlige norske anleggsprosjekter med utenlandsk entreprenør, viste ifølge EBA og Samfunnsøkonomisk Analyse sprekk på både kostnad og tid i elleve av 15 kontrakter.

Kari Sandberg sier i podkasten at de ikke frykter konkurranse fra utlandet.

- Entreprenørene ønsker konkurranse velkommen og det er mange av de som har kommet til Norge som er dyktige entreprenører med høy kompetanse. Men det er også eksempler på det motsatte, sier Kari Sandbeg i podkasten.

Byggeherredirektør Bettina Sandvin kjenner seg ikke igjen i konklusjonene fra rapporten.

- Jeg har ikke lest rapporten, men det jeg sitter igjen etter å ha lest artikkelen om den, er at det er større fare for at vi får kostnadsoverskridelser og forsinkelser i prosjektene ved bruk av utenlandske entreprenøer. Det er ikke slik vi opplever det, sier Bettina Sandvin.