Villblomsten

På Søreide i Bergen har Consto Bergen ført opp et boligprosjekt med 29 leiligheter og fine uteområder.

Fakta

Sted: Søreide, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Bruttoareal: 3.850 kvadratmeter

Tiltakshaver: Høyt på strå

Totalentreprenør bygg: Consto Bergen

Totalentreprenør grunn- og utomhus: Fyllingen Maskin

Arkitekt: En til En Arkitekter

Rådgivere: RIB: H2B l RIAku: Sweco l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Geoform l Hulldekker: Nobi Voss l Kjerneboring: Mimax l Gulvstøp: Industrigulvspesialisten og Nilsen og Sture Betong l Elementmontasje: Elementmontering l Stålkonstruksjoner: Vevle Mek l Taktekking: Icopal l Alu/glassfasade: Accord Glass l Blikkenslager: Os Blikk l Utv rekkverk: Smihuset l Tømrer: Vestafjell l Maler: Torgersen l Parkett og Granab: Norgesgulv l Flisarbeid: Stor-Bergen Mur og Flis l Rørlegger: Grevstad og Tvedt l Elektro: BI Elektro l Ventilasjon: VVT Ventilasjon l Heiser: Ing Stein Knudsen l Branntetting: Damsgård Brannsikring l Sprinkler: Totalsprinkler l Lås og beslag: Låssenteret l Porter: Hörmann l Kjøkken og bad: Norema

Villblomsten er tegnet av En til En Arkitekter og ført opp i en totalentreprise. Fyllingen Maskin AS har hatt en egen totalentreprise på grunn- og utomhusarbeider. Tiltakshaver er Høyt på strå AS. Bygget har inntil fire etasjer og et samlet areal på 3.850 kvadratmeter. Grunnarbeidet startet i oktober 2017 og betongarbeidet i februar 2018. Bygget ble fullført i juni i år.

29 leiligheter

Prosjektleder Thomas Nesdal i Consto Bergen sier at oppføringen gikk bra.

– Vi praktiserte BIM og hadde lean i form av taktplanlegging og sonejobbing, sier Nesdal.

De 29 leilighetene er fra 47 til 128 kvadratmeter. Kjøperne hadde en rekke tilvalgsmuligheter. Beboerne har tilgang til en stor felles takterrasse og felles uteområder. Solforholdene er gode og alle leilighetene har egne inntrukne terrasser med glassrekkverk. Alle leilighetene har universell tilgjengelighet og fiberbasert bredbånd. I parkeringskjelleren har hver leilighet egen biloppstillingsplass. Det er kort vei til Søreide sentrum og gangavstand til skole.

Unngår trafikk forbi leilighetene

Sivilarkitekt, seniorpartner og daglig leder Arvid Bjerkestrand i En til En Arkitekter forteller at reguleringsplanen i utgangspunktet åpnet for en dypere, høyere og mer kompakt blokkbebyggelse, men utkast fra andre arkitekter ble avslått av kommunen grunnet for dominerende fjernvirkning og dype, dårlige leiligheter.

– Vi har i stedet benyttet oss av tomtens lange, smale form, og utviklet en langstrakt bebyggelse som følger bakenforliggende kolle, og trappes ned mot sør og mot nord. I front av bebyggelse i sørvest er det tilrettelagt for en beplantet sone som er inspirert av omliggende enger. Langs fjellskjæringen er det tilrettelagt for svalganger, bruer fører over til inngangene og man slipper således trafikk forbi leiligheter. Bebyggelsen er utført med lyse plater og oljet tre. Platene reflekterer og leder lys ned i bakgård. Trekledningen gir en lun kontrast til sinusplatene på veranda og ved inngangsparti til boenhetene, forteller Bjerkestrand.

Han sier at bebyggelsesstrukturen gir leiligheter med brede fasader. De fleste leiligheter vil få både innglasset balkonger og konvensjonell (åpen) veranda. Arkitekturen skaper ulike volumer og avtrappinger, slipper til dagslys og gir innbyrdes en individuell karakter til balkonger og terrasser som trekkes tilbake fra fasaden og skaper oppholdssoner rammet inn i et samspill mellom tre og hvite plater. Dette grepet resulterer i en fin variasjon i fasaden, og gir beboere større fleksibilitet i bruken av boligen.

Vedlikeholdsvennlig bygg

Tomten på Søreide har fjellgrunn. Bygget har avlang og buet form, tilpasset tomten. På baksiden av bygget er det store gangbruer som ligger parallelt med bygget og individuelle gangbruer som går til hver leilighet, en løsning som gir prosjektet særpreg. Det er tilkomst til de store bruene via trapper i hver ende og via heis.

På nordsiden av bygget er det skjermede uteområder med plen og beskyttet av støyskjerm mot fv556. På forsiden av bygget er det omfattende beplantning.

Bærekonstruksjonen består av plasstøpte vegger, hulldekker og stålkonstruksjoner i gavler. Taket består av isolerte og tekkede hulldekker. Fasadene er kledd med fasadeplater av Alutile og innslag av trekledning. Det er parkett på gulv og flislagte plassbygde bad i leilighetene. Det er 25 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 35 cm i taket. Vinduer har en U-verdi på 0,8 og er i tre med beslag av aluminium.

Prosjektet er fullført uten fraværsskader

Villblomsten er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med radiatorer og er basert på luft til luft varmepumpe. Leilighetene har balansert ventilasjon med et aggregat i hver leilighet.


Flere prosjekter